Hirdetés
greenfo/MTI

Több mint 70 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Országszerte 80-85 lakóházat veszélyeztet a belvíz.

Mintegy 20 millió forintra tehetők a belvízvédelem napi költségei – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, aki beszámolt arról, hogy a Balaton vízszintje elérte a 113 centimétert, ezért a Sió teljes kapacitásának igénybe vételével megkezdődött a tó vizének leeresztése. A Velencei-tó vízszintje is elérte a legmagasabb tartományt, 171 centiméterrel, ezért itt is a leengedés mellett döntöttek. Jelenleg tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság 45 szakaszon tart fenn belvízvédelmi készültséget első, illetve másodfokon. A szivattyúk eddig mintegy hétmillió köbméter belvizet emeltek át.

Országszerte négy megyében mintegy 80-85 lakóházat veszélyeztet a belvíz – közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.
A katasztrófavédelemnek lehetősége van 26 árvízvédelmi egység szervezésére a polgári lakosságból és gazdálkodó szervezetekből, amennyiben a meglévő, ezt a munkát végző hivatásos erők (vízügy, tűzoltóság, önkormányzat, kommunális szervezetek) lehetőségei kimerülnek. Egy ilyen egység 40 főből és 5 technikai eszközből áll. Jelenleg nincs olyan helyzet, amelyben ezeket az egységeket kellene mozgósítani. 

Békés megyében továbbra is hét belvízvédelmi szakaszon van készültség, de a szerdaihoz képest a becslések szerint mintegy 400 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A hét belvízvédelmi szakasz közül például a réhelyi és a gyomai szakaszokon elsőfokú, míg a mezőberényi és az élővíz-csatornai szakaszokon másodfokú a készültség. Az elmúlt naphoz képest a becslések szerint közel 400 hektárral, 6.610 hektárra csökkent a készültségi szakaszokon az elöntött területek nagysága; az elmúlt 24 órában a térségben egy milliméter körüli eső hullott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás