Hirdetés
greenfo

A korábbi évekhez képest több, közel 14 milliárd forint áll az idén a természetvédelem rendelkezésére.

Ez az összeg, ami a különféle nemzetközi pályázatokon elnyert forrásokkal együtt értendő és működtetésre, fenntartásra illetve fejlesztésekre szolgál, eddig a legjobb években is legfeljebb 8 milliárd forintot tett ki.- közölte Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján. Míg 2003-ban 4 milliárt, tavaly 4,6 milliárd forint volt a tíz nemzeti park költségvetése, addig az idén ez az összeg közel 5 milliárd. (4,7 milliárd működésre, fejlesztésre + 420 millió EU pályázati önrészre)


zöld tervek és célok
zöld tervek és célok
Haraszthy László, Persányi Miklós és Sándor István a Hortobábyi NP ig.-helyettese.
Foto: Sarkadi Péter


Az idei évben megindult változásokkal kapcsolatban Persányi Miklós miniszter elmondta: a nemzeti parkok már nem foglalkoznak hatósági ügyintézéssel, tevékenységük egészét az értékek védelmére, bemutatására, a rájuk bízott vagyon kezelésére, a fenntartható gazdálkodásra, a szolgáltató jellegre összpontosíthatják. Egyre nagyobb szerepet játszhat munkájukban az, hogy a környező gazdálkodókat megismertessék a fenntartható és biogazdálkodás előnyeivel, így a vidékfejlesztésben is szerepet vállalnak.




közállapot
közállapot
A nemzeti parkok értékeinek széleskörű ismertetése idegenforgalmi jelentőséggel bír. Haraszthy László szerint a 2009-ig szóló fejlesztési programok részeként a tíz nemzeti parkban további 47 tanösvény, illetve 35 látogató- és oktatóközpont létesül. Jelenleg 96 tanösvény, 36 múzeum és 24 látogatóközpont szolgálja a természeti értékek ismertetését.
A nemzetközi pályázatokon ( pl. EU, világbank) elnyert 8,6 milliárd forintból több nemzeti parkban kezdődhetnek meg a régóta tervezett fejlesztési programok. A 135 élőhely-rekonstrukció mellett például 900 millió forintot fordíthatnak az aggteleki barlang egy részének teljes körű felújítására. Aggteleknél, illetve több más nemzeti parknál ( pl. Dévaványa környékén a KMNP-ban) tájképi okokból, illetve a madárvédelem miatt földkábellel váltják ki a távvezetéket. Ez igencsak költséges munka, hiszen több mint 1 millió forintba kerül egy km elrejtése.
A túzokvédelmi programra 1 milliárd forint jut. Öt nemzeti park, civil szervezetek, illetve felsőoktatási intézmények működnek közre sikeres megvalósítása érdekében. Folytatódik a fokozottan védett parlagi vipera program a Kiskunságon.
***************************************************************
Nemzeti parki fejlesztések 2005-ben
Aggteleki NP
Baradla barlang vöröstói szakaszának rekonstrukciója ( 900 millió Ft)
Jósvafői bejárat térségénak rendezése (100 millió Ft)
Színpetri csűr ( gépszín) kialakítása

Balaton-felvidéki NP
Igazgatóság új székháza Csopakon
csodabogyós tanösvény
Kotsy malom bemutatóhely

Bükki NP
vizes élőhely rekonstrukció a Borsodi Mezőségben
vizes élőhely rekonstrukció a Hevesi Füves pusztákon
Felsőtárkányi oktatóközpont

Duna-Dráva NP
Mohácsi történelmi emlékhely felújításának megkezdése

Duna-Ipoly NP
Ipolyvecei oktatóközpont

Fertő-Hanság NP
Fertőújlaki látogatóközpont

Hortobágyi NP
látogatóközpont, pásztormúzeum és erdei iskola Hortobágy településen
33-as út mentén 35 km hosszon a légvezetékek “eltüntetése”
Öreg tavakon turisztikai célú halastavi kisvasút rekonstrukció
Máta pusztai élőhely rekonstrukció ( 4500 ha.)
Etyek-Pusztakócsi mocsár komplex tájrehabilitáció

Kiskunsági NP
tanösvények: Bugac, Mártély, Dévaványa, Ágasegyháza-Orgovány
Nagyállási háziállat bemutatóhely kialakítása
Csajtavi élőhely rekonstrukció

Körös-Maros NP
Kardoskút élőhely rekonstrukció
Mágor-puszta tanösvény
Kivágási legelő vízrendezése, élőhely rekonstrukció
Biharugrai erdei iskola (200 millió Ft.)

Őrségi NP
Kőszegi látogatóközpont beruházásának elindítása (300 millió Ft)
************************************************************


szabad a pálya...
szabad a pálya…
A nemzeti parki vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón Haraszthy László közölte: néhány hónap múlva önálló honlappal jelentkeznek a nemzeti parkok, ennek keretében minden érdeklődő igen részletes tájékoztatást kaphat az egyes parkokban fellelhető természeti értékekről, azok megismerési lehetőségeiről.
Ugyancsak tervezik, hogy 1.500-2.000 kikölcsönözhető kerékpárt állítanak szolgálatba a nemzeti parkokban a látogatókat segítve.
Az országos jelentőségű 830 ezer hektárnyi védett területből már 300 ezer hektár a nemzeti parkok vagyonkezelésébe tartozik. A legutóbb például az ÁPV Rt. adott át 34 ezer hektárnyi területet az államkincstárnak, illetve a nemzeti parkok vagyonkezelésének.
Az európai uniós tagsággal együtt Magyarország az európai ökológiai hálózathoz, a Natura 2000-hez is csatlakozott. Ez annyit jelent, hogy az eddig is védett területek 1,2 millió hektárral egészültek ki. Így már 1,95 millió hektár Magyarországon a védett természeti terület, ez az ország területének 20,6 százaléka. 2007-től egységes EU-támogatás segíti majd a Natura 2000 területeken a gazdálkodást. Addig az agrárkörnyezetvédelmi programból nyerhető el támogatás ehhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás