Hirdetés

A greenfo természetvédelmi oldalán tavaly több mint 200 cikket olvashattak látogatóink. Tallózásunk az év – általunk fontosnak, érdekesnek ítélt – híreit mutatja be időrendi sorrendben.

Január

Újra farkas járja az USA erdeit
Határozottan látszanak a tíz éve kezdett betelepítési munka eredményei az Egyesült Államokban: a szürkefarkas populáció olyan nagy lett, hogy az állat lekerülhet most a védettek listájáról.

Az arany újra pusztít
Illegálisan, gyakorlatilag rabszolgákkal mosatják az aranyat az Amazonas és mellékfolyói térségében újra azóta, hogy az arany világpiaci ára emelkedik. Ennek az is következménye, hogy az ottani őserdőt, nemzeti parki területeket emberek ezrei lepik el.

Kipusztulhatnak a magányos albatroszok
Öt évvel ezelőtt 40 szürkfejű albatroszfiókára helyeztek mini antennát. Ezeket a madarakat 18 hónapon át követték jelfigyelő rendszerekkel a kutatók magányos útjukon.

Halványzöld horizont – a környezetvédelem átszabása Januártól gyökeresen átalakul a magyar természetvédelmi intézményrendszer – a nemzeti parkok hatósági jogkörét az év végi kormányrendelet egy új, integrált zöldhatósághoz utalja át. A tárca az átszervezéstől hatékonyabb rendszert remél, míg a zöldek és név nélkül nyilatkozó nemzeti parki vezetők szerint a döntés korszerűsítés helyett puhítja az állami természetvédelmet.

Szlovákia pénzügyi támogatást kért az EU-tól a tátrai szélvihar kárainak enyhítésére
A kormány becslése szerint a szélvihar 8,7 milliárd korona (293 millió euró) kárt okozott, ami a tavalyi – még csak becsült hazai össztermék – 0,7 százaléka.

február

Egyre kevesebb az ál-cserepes teknős fészek
Az ál-cserepes teknősöknek évről évre egyre kevesebb fészke van Florida partjainál. Szakértők szerint a teknősök komoly bajban vannak, és számuk rohamosan fogy.

Határtalan természetvédelem – szlovák-magyar együttműködés
A szlovák-magyar határ menti természetvédelmi együttműködés erősítésére két program keretében 171 millió forintot nyert a Bükki Nemzeti Park két sikeres pályázattal a Phare előcsatlakozási alapból.

Áramütés végzett Sasóval, a fiatal parlagi sassal
A négy hónapja elengedett ragadozómadár minden mozdulatát figyelték a madarászok A nyomkövetővel felszerelt fokozottan védett madár tetemét reggel találták meg Heves megyében.

Egyezmény a trópusi esőerdőkért
Az összefüggő kongói trópusi esőerdő az Amazonas után a világ második legkiterjedtebb farengetege. Hét afrikai ország vezetői is csatlakoztak a trópusi fákat védő nemzetközi egyezményhez.

Európai Bizottsághoz fordultak a szlovák természetvédők
Levelet írtak az Európai Bizottságnak a szlovákiai természetvédők, azt kérve, hogy Brüsszel a Magas Tátrában tavaly ősszel történt természeti katasztrófa kapcsán csak abban az esetben teljesítse Pozsony segélykérelmét, ha a kormány a pénzt valóban a természetvédelemre fordítja, és felhasználásába a nyilvánosságot is bevonja.

Lelövés helyett sterilizálás
Ausztráliában tömegesen sterilizálják a koalákat a Kangaroo-szigeten, mert természetes ellenségek hiányában a kis állatok oly mértékben elszaporodtak, hogy immár komoly veszélyt jelentenek fő táplálékukra, az eukaliptusz-fákra.

Börtönt kaptak a madármészárlók
Börtönbüntetésre ítélték azt a nyolc vádlottat, akik az egyik legnagyobb hazai természetkárosításban vettek részt. A magyar és olasz vadászok 2001-ben közel 12 ezer védett madarat pusztítottak el.

Állami támogatás az uniós természetvédelem ellen
Olasz tulajdonú cég államilag támogatott erdőtelepítéssel jókora darabot hasított ki az egész kontinensen védett túzok élőhelyéből, miközben az Európai Unió a LIFE Nature elnevezésű keretéből félmilliárd forinttal támogatja a hazai túzokvédelmet.

Március

Laktanyából oktatóközpont
Környezetvédelmi oktatóközponttá alakítják az egykori határőr laktanyát Fertőújlakon.

Az ibériai hiúz fennmaradását veszély fenyegeti Spanyolországban
Spanyolországnak és az Európai Uniónak le kell állítania azokat az út- és gátépítési beruházásokat, amelyek fenyegetik a ritkának számító ibéria hiúz túlélését, jelentette be közleményében a WWF.

Továbbra is csökken a biológiai sokféleség Európában
Az Európai Unió nemzetközi fórumokon vállalta, hogy 2010-ig megállítja a kontinens biodiverzitásának csökkenését. Számos jel mutat arra, hogy öt évvel a határidő előtt továbbra is romlik a természet állapota.

Nemzetközi összefogás a kerecsensólyom megmentéséért
A kerecsensólyom európai fajvédelmi tervének alapjait határozták meg a szakértők nemrégiben, a Csákváron rendezett nemzetközi találkozón.

Április

Betiltják a keselyűgyilkos fájdalomcsillapítót
Indiában fél éven belül kivonják a fogalomból azt az állatgyógyászatban használt szert, ami majdnem kipusztította a keselyűket a szubkontinensről.

A zöldek szerint még mindig nincs „igazi” természetvédelmi kezelés az erdőkben
A zöld szervezetek 2005. évi találkozójukon kiemelt helyen vitatták meg a NATURA 2000 hálózat lemaradásait, az agrár-környezetvédelem kérdéseit, valamint az erdészeti koncepciók kettősségét.

Veszélyben az indiai tigris
A veszélyeztetett fajokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, a CITES az indiai miniszterelnökhöz, Singh-hez fordult az indiai tigris megmentése érdekében.

Veszélyben a pingvinek a jéghegy miatt
A világ legnagyobb, klímaváltozás miatt levált jéghegye nekiütközött az Antarktisz egyik nyúlványának. Így a vízi madarakat elvágja költési és táplálékszerzési helyüktől, valamint akadályozza az Antarktiszon lévő kutatóállomások utánpótlását.

Botanikusok aggódnak a műhó használata miatt
A sípályákon az elmúlt években egyre többször használtak hópótlást és mindezt az átalgosan hóborította magasabban fekvő területeken is meg kellett tenni. A műhó szórása a svájci szakemberek szerint komoly károkat okoz a természetben. A kutatók 12 svájci síközpontot vizsgáltak és megállapították, hogy a természetes, békénhagyott területekhez képest 9 százalékkal kevesebb a növény és 11 százalékkal kevesebb védett fajt találtak.

Május

Fekete gólya múzeum lesz Bátán
A gemenci erdőben költő ritka madár, a fekete gólya bemutatására terveznek múzeumot létrehozni a Tolna megyei Bátán, s erről a hétvégén kétnapos műhelytanácskozást tartanak.

Nincs lehetőség a közeljövőben a Holt-Tisza rehabilitációjára Nincs lehetőség 2007-ig a Holt-Tisza rehabilitációjára, a II. Nemzeti Fejlesztési Terv azonban foglalkozik a holtágakkal – jelentette ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára.

A dél-európai tonhalat helyi hallal kellene táplálni
A Földközi tengeren, elsősorban spanyolországi farmokon nevelt tonhalat az itteni tengerekben élő halfajokkal kellene táplálni, mert a jelenlegi és ettől eltérő gyakorlat azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a Földközi tengerben egzotikus vírus üti fel a fejét, eddig nem tapasztalt járvány jelentkezhet a térség halállományában.

Mi a titka a sikeres nemzeti parkoknak?
A természet megőrzésének szándéka nem pénzkérdés, állítja a Duke University afrikai esőerdő nemzeti parkokról készült tanulmánya. Jó közösségi kapcsolatok és fellépés a jól felfegyverzett orvvadászokkal szemben.

15 éves a Sas-hegy Védő Egyesület
Az évfordulót kirándulással ünnepelték május 14-én, Vida Gábor akadémikus részvételével.

Romlik a Galápagos-szigetek állapota
A Galápagos-szigetek – 13 nagy és 40 kicsi, vulkanikus eredetű sziget az Egyenlítő mentén, csaknem ezer kilométerre Ecuador nyugati partjától – súlyos állapotban vannak.

Május 24. – Az Európai Nemzeti Parkok Napja
Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját annak emlékére, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok: egyszerre kilenc Svédországban.

Június

Sikeres-e a természetvédelem hazánkban?
A természetvédelmi intézményrendszer fejlődik, a biológiai sokféleség mégis csökken – derült ki az Akadémia dísztermében rendezett konferencián.

Illegális fakitermelés Kelet-Európában is
A WWF nemrégen kiadott három jelentésének alapján a Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában folytatott, törvényekbe ütköző fakitermelés előbb utóbb nagy belső piaci gonddá válik, ha az Európai Unió nem lép fel ellene.

Rekonstrukciós munkák a Duna-deltában
Több mint 80 ezer hektár területen valósulnak meg rekonstrukciós munkák a Duna-deltában, és ennek köszönhetően az európai uniós irányelveknek megfelelően számottevően növekedni fog a védett övezetek területe Romániában.

Földeket vásárol a Körös-Maros Nemzeti Park
Több mint 863 millió forintos környezetvédelmi programot dolgozott ki a Körös-Maros Nemzeti Park, s ennek első lépéseként mintegy 1300 hektár olyan földet vásárolnak meg, ahol fokozottan védett madarak élnek.

Ismét megjelentek Szlovákiában a hódok
Több mint százévi szünet után ismét megjelentek, sőt elszaporodtak a hódok Szlovákiában, ahol prémjükért a 19. század második felében teljesen kipusztították őket.

A maffia állatcsempészettel foglalkozik
Drámai méreteket öltött a papagájok csempészése Dél-Amerikából Mexikón át az Egyesült Államokba, és újabban a jól jövedelmező üzletágat a maffia vette át. Az El Universal című mexikói lap jelentése szerint több mint félmillió madár vándorol a mexikói határon át az Egyesült Államokba, és az illegális üzletek miatt a mexikói állam vagy 300 millió dollár adóbevételtől esik el.

Átadták a Tisza-tavi ökoturisztikai tanösvényt
A Heves megyei Poroszlón felavatták a Tisza-tavi vízi tanösvényt. A következő hat évben a tervek szerint 146 élőhely rekonstrukció, 35 természetvédelmi látogatóközpont és 47 tanösvény megvalósítására kerül sor.

Virágzik az orángután-kereskedelem
Az indonéz hatóságoknak az eddiginél jóval többet kellene tenniük annak megakadályozására, hogy a veszélyeztetett orángutánokat és gibbonokat minden tiltó jogszabály ellenére még kölyökkorukban teljesen nyíltan, piacokon árulják szerte az országban – sürgette egy újabb helyzetjelentés.

Július

Kihalás előtt a szumátrai tigris?
A mértéktelen erdőirtás és a vadorzók miatt hivatalos becslések szerint tíz év múlva kihalhatnak a szumátrai tigrisek.

Bealkonyult a szardellahalászatnak
Csaknem teljesen kifogyott az európai szardella Spanyolország északi partjainál az évek óta tartó túlhalászat miatt, fogását ezért azonnali hatállyal betiltották, de lehet, hogy már későn.

Medveparadicsom Veresegyházon
Jól érzi magát két Izraelből érkezett új mackó Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén, a Veresegyházán e célra 3,5 hektáron berendezett mackókertben, ahol jelenleg már összesen 38 ilyen vadállat élvezi természetes körülmények között az emberi gondoskodás előnyeit.

Rehabilitálják a Tisza morotváját
Összesen 90 hektáros vízterületet, értékes vizes élőhelyet újítanak fel Tokajjal szemben, Tiszanagyfalu és Rakamaz határában, a Nagy-Morotva rehabilitációjával.

A Világörökség nyolc új része
Július 15-én nyolc új helyet nyilvánítottak a Világörökség részévé a Bizottság dél-afrikai ülésén, köztük a japán Shiretoko félszigetet, a taiwani Dong Phayayen – Khan Yai erdőt, az egyiptomi Bálna völgyet és az indiai Virágok Völgye Nemzeti Parkot.

Erdei mókusokat engedtek vissza a szabadba a Mecsekben
Erdei mókusokat engedtek vissza a szabadba a Misina Állat- és Természetvédő Egyesület tagjai a Mecsekben. A korábban fogságban tartott, Misi és “Mókusbébi” névre keresztelt rágcsálóknak a pécs-somogyi erdő szélén, faágakhoz erősített odúkban biztosítottak szállást, valamint több napra elegendő élelmet, amíg hozzá nem szoknak új környezetükhöz.

Új épületek a Miskolci Vadasparkban
Nemcsak a park állatai, hanem az odalátogató turisták is új épülettömböt vehettek birtokba a Miskolci Vadasparkban, ahol az állatok számára egy karantén épületet, a látogatóknak pedig egy szolgáltató egységet adtak át.

Szennyezés miatt haldoklik a kenyai nemzeti park
Szennyező szmog, orvvadászok, betelepülő emberek miatt a Nairobi Nemzeti Park már csak árnyéka önmagának.

Augusztus

Megnyílt a Bíbic tanösvény
A Bíbic tanösvény egy kényelmes túraútvonal a tápiógyörgyei határban, mely gyalogszerrel, biciklivel vagy lovas kocsival bejárható. Az 5,5 km hosszú útvonal 6 állomásán ismerkedhetsz meg a tó, a szántó, a szikes puszta, a folyó és a település élővilágával.

Mégsem halt ki a királyharkály!
A királyharkály jellegzetes dobolását rögzítő hangfelvételek győzték meg azokat a szkeptikus amerikai szakembereket is, akik júliusban megkérdőjelezték a 60 éven át kihaltnak vélt madár létezését.

Összeszámolták az amuri tigriseket
Az orosz Távol-Keleten mintegy 500 amuri tigris él. A legutóbbi “népszámlálás” eredményét nemrég tették közzé a Természetvédelmi Világalap (WWF) és az orosz természeti erőforrások minisztériumának közös sajtókonferenciáján.

Trópusi algák mérgezik az Adriai-tengert
A trópusokról az Adriai-tengerbe átjutó algák genetikailag is alkalmazkodtak már az eredeti élőhelyeiknél hűvösebb körülményekhez. Mivel közöttük vannak mérget kibocsátó fajok is, a fürdőzők védelmében nagy gondot fordítanak földerítésükre és a strandok körzetéből való eltávolításukra.

Sulyomaratás a Tisza-tavon
A Tisza-tó száz hektárnyi vízfelületét mentesíti a vízinövényektől, a többi közt az igen agresszíven terjeszkedő sulyomtól a Közép-tiszai Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége

600 millió forintot kapott Egerszalók tanösvényre
Hatszázmillió forintos támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjától Egerszalók önkormányzata, a hőforrás sódombját, illetve az úgynevezett kaptárköveket bemutató tanösvény megvalósítására.

Sólyom első feladata a természetvédelmi törvénycsomag
Az idei költségvetés egy fillért sem szánt arra, hogy – az Alkotmánybíróság korábbi határozata alapján – az állam visszavásárolja a privatizált védett területeket.

Tilos az ólomsörét használata a vizes élőhelyeken
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület üdvözli az FVM rendeletét, amely megtiltja az ólomsörét használatát a vizes élőhelyeken.

Magyar természetvédők Mongóliában
Mongóliában is kamatoztatják tudásukat a WWF Magyarország szakemberei. A természetvédelmi szervezet modellértékű együttműködést folytat a WWF mongóliai programirodájával és az ázsiai ország egyik legjelentősebb nemzeti parkjával.

Szeptember

Nő a portugál fehér gólya populáció
A természetvédelmi intézet és a portugál madártani társaság adatai szerint 1984-ben mintegy 1500 gólyafészek volt az országban. Tavaly viszont a költés céljából elfoglalt fészkek száma elérte a 7685-öt. A növekedés azért is imponáló, mert 1950 és 1980 között a kihalás veszélye fenyegette a fehér gólya (Ciconia ciconia) állományát Portugáliában.

Igazgatóváltás a Hortobágyi Nemzeti Park élén
A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) a magyar természetvédelem védjegye, amely mindig élen járt a hazai természetvédelmi munkában – jelentette ki Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Debrecenben, annak kapcsán, hogy igazgatóváltás történt a HNP élén.

Állatkertben ápolják a megmérgezett keselyűt
A Fővárosi Állat- és Növénykertben ápolják azt a beteg fakókeselyűt, amelyre még a hét első felében lettek figyelmesek a Győr-Moson-Sopron megyei Egyed térségében.Az állatorvosok véleménye szerint az állat rossz egészségi állapotát mérgezés okozhatta.

Megerősített Európa Diplomák
Megerősítette két “Európa Diplomás” magyarországi terület minősítését az Európa Tanács (ET) Magyarországon három magyar “diplomás” területet tartanak számon, ebből az ET az idén az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és a Szénás-hegycsoport minősítését vizsgálta felül.

30 éves lett a Kiskunsági Nemzeti Park.
Szeptember 8-án, a bugaci pásztormúzeum előtt emlékművet avattunk dr. Tóth Károly és Kontra László alapítótagok tiszteletére…

Autós turizmus a Bükk hegységben
A Közép- és Kelet-Európai Munkacsoport a Biodiverzitás Megőrzéséért (CEEWEB) és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 2005. szeptember 13-15 között rendezte meg a harmadik természetvédelmi szemináriumot Turizmus és természetvédelem címen, ahol Fülep Teofil bükki tapasztalatairól tartott előadást.
Turizmus és természetvédelem konferncia Túrkevén >>>

Tanösvényt avattak Vácon
A Vác Város helyi védettségű természetvédelmi területén a Naszály-hegy melletti Gyadai réten kialakított Gyadai Tanösvényt 2005. szeptember 27-én adták át.

Új látogató és oktató központ nyílt a Bükki Nemzeti Parkban
A 275 millió forintos beruházás nyomán elkészült Nyugati Kapu Látogató- és Oktatóközpont több tanösvény, illetve kerékpárút, valamint a felsőtárkányi erdei kisvasút kiindulópontja.

Húsz éve nemzeti park, tíz éve a Világörökség része
Aggtelek és környéke Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsõsorban az földtani

Október

Újjáalakult a HNP Tanácsa
Kilenc éves szünet után újra működik a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) Tanácsa. A testület kilenc tagját a tudományos élet, illetve szakmai szervezetek képviselőiből a nemzeti park igazgatójának javaslatára a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Haraszthy László a napokban kérte fel.

A globális felmelegedés hatása az állatvilágra
Brit kutatók szerint a felmelegedés olyan környezeti változásokat idézhet elő, amelyek például hozzájárulhatnak kizárólag nőstényekből álló tengeriteknős-kolóniák kialakulásához, a bálnák és a delfinek szaporodásának csökkenéséhez, és mélyreható változások következhetnek be a vándormadarak magatartásában is.

Nemzeti parki tanács a Balaton-felvidéken is
A Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának tudományos megalapozása, szakmai segítése, társadalmi támogatottságának növelése érdekében megalakult a Balatoni Nemzeti Park Tanács.

Megtalálták Margitot, a jeladóval ellátott fekete gólyát
Hetekig nem mozdult Margit, a magyarországi fekete gólya, vagyis szokatlanul hosszú időre megszakította vonulását Bulgáriában a beérkezett információk szerint.

Megkezdték a költöző madarak kilövését Dél-Ukrajnában
A madárinfluenza veszélye miatt megkezdték a költöző madarak kilövését Ukrajna déli részén, a Romániával határos Odesszai területen.

Természetfotó Világpályázat
Novák László és Máté Bence is rangos díjat nyert a BBC természetfotós világpályázaton, amelynek díjkiosztóját a londoni Természettudományi Múzeumban tartották.

Jobb ma egy túzok, mint holnap egy sem.
A Kiskunsági Nemzeti Park, és az MME mutatta be az EU legnagyobb hazai természetvédelmi programját. A több mint egymilliárdos LIFE Túzokvédelmi Program 9 mintaterületen zajlik a Bihartól a Mosoni- síkig. Eddig 1100 hektárnyi földterületet vásároltak és jelöltek ki túzokvédelmi területnek.

Új eszköz a vadon élő fajok illegális kereskedelme elleni harcban
Elindult az EU-TWIX, egy új on-line adatbázis, mely a jogszabályok végrehajtóinak (rendőrök, vámosok, más hatóságok) munkáját hivatott támogatni az EU-ban a vadon élő fajokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésében. – adta hírül a WWF és az IUCN közös programja, a TRAFFIC Európa.

Hódtelepítés a Tisza-tavon
Eurázsiai hódokat engedtek szabadon a WWF munkatársai a Tisza-tó egyik szigetén. A Németországból származó 26 hód telepítése része annak a programnak, amelynek keretében a természetvédők újra meghonosítják a hódot, az állat egykori magyarországi élőhelyein.

November

Megpecsételődött a paksi állatmenhely sorsa
Paks város jegyzője határozatban közölte, hogy elutasítja a menhely működésére vonatkozó engedély kiadását, egyúttal “kötelezi a Vácikai Cerberus Alapítványt, hogy az engedély nélkül működő állatmenhelyet számolja fel” – közölte Fiáth Szilvia, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnöke a határozatot idézve.

Szürke- és vörös mókusok harca Nagy-Britanniában
Nagy-Britannia meg akarja menteni vörös mókusait, amelyeket kipusztulással fenyegetnek az Amerikából bevándorolt és gyorsan szaporodó agresszív unokatestvéreik, a szürke mókusok.

Félmilliárdos fejlesztés a Körös-Maros Nemzeti Parkban
A félmilliárdos beruházás eredményeként új téli szállást kap Kardoskúton a Körös-Maros Nemzeti Park szürkemarha-állománya. A programban élőhely rekonstrukciós munkálatokat végeznek, és Biharugra térségében erdei iskolát is építenek.

Magyar természetvédők országos seregszemléje Egerben
A hétvégén megrendezésre került konferencián több, mint 400 szakember vett részt. A természetvédelem tudományos megalapozottságának fontosságának hangsúlyozása mellett a szervezők szeretnék elérni, hogy a mindenkori magyar kormány az eddigieknél is nagyobb súllyal kötelezze el magát a tudományos alapokon nyugvó, világszínvonalú természetvédelem mellett.
Nagy arányú növénymentés a Himalájában
Botanikusok azon munkálkodnak, hogy megmentsék a Himalája keleti részén honos, kritikusan veszélyeztetett növényeket. A két évtizedes munka eredményeképpen egyes fajok új életre keltek.

Szuvasodás a nyugat-dunántúli fenyőredőkben
Több mint 12 ezer hektárnyi lucfenyővel borított erdőterületet veszélyeztet szuvasodás a Nyugat-Dunántúli régióban, eddig már elpusztult a faállomány több mint tíz százaléka.

Megalakult a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Park Tanácsa
2005. november 16-án megalakult a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Park Tanácsa. A térségre jellemző szakterületek kilenc képviselőjét Füri András igazgató javaslatára Haraszthy László helyettes államtitkár kérte fel a feladat ellátására.

Gólyavédelmi együttműködés
Gólyafészket emeltek a somogyfajszi Pásztorpark gémeskútjára abból az alkalomból, hogy a lichtensteini székhelyű Gólya Alapítvány (Stiftung Ciconia) és a Somogy Természetvédelmi Szervezet közös programot indít a gólyák védelmére.

December

A bálnákat az óceánok zajszintje zavarja meg
A tengeralattjárók hidroakusztikai lokátorai, a hajók dízelmotorjai, valamint a tengeralatti kőolajfúrások egyre nagyobb veszélyt jelentenek az élővilágra, s ezen belül a bálnákra – állítja egy amerikai természetvédelmi szervezet, amelyben pert indított a hangos eszközök használatának korlátozása érdekében.

A Szatmár-Beregi sík vizes élőhelyeinek komplex rehabilitációja
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága idén indította el a “A Szatmár-Beregi sík vizes élőhelyeinek komplex rehabilitációja” című programot, amelyet az Európai Unió LIFE pénzügyi eszköze és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás kerete is támogat.

Indul a pródi madár és élőhely védelmi program
Másfél éves várakozás és bürokratikus huzavona után végre elindulhat a pródi madár és élőhely védelmi program, mely, az Európa Terv keretén belül, a Környezetvédelmi és Vízügyi Célelőirányzat támogatásával valósul meg 2005.-2006. évben.

Tanösvény a Tétényi fennsíkon
Az ősz folyamán jelentős önkéntes munkával és a Fővárosi Civil Alap, valamint a KÖVICE támogatásával, elkészült a tanösvény a Tétényi fennsíkon.

800 állatfajt fenyeget a közvetlen kihalás
Egy nemzetközi kutatócsapat összeállította azon helyek globális térképét, ahol az állatok és növények kihalással néznek szembe. A lista – melyet konzervációs csoportok egész csapata állított fel kimutatja, hogy közel 800 faj tűnhet el záros határidőn belül, ha nem teszik meg a szükséges intézkedéseket.

A Greenpeace a bálnavadászat elleni harcba száll újra
A Greenpeace környezetvédelmi világszervezet felszólította Ausztráliát, hogy hathatós lépéseket tegyen újabb japán bálnavadász hajók behatolásának megakadályozására az Antarktisz vizeire.

Az MME a magyar EP képviselőkhöz fordul
A Magyar Madártani Egyesület (MME) az európai uniós költségvetési keretterv kiigazításának támogatására kéri az Európai Parlament magyar képviselőit, annak érdekében, hogy a természetkímélő gazdálkodásra fordítható agrártámogatások nőjenek – közölte a zöld szervezet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás