Hirdetés
Forrás: gombanet.hu

A szürke galóca lett az Év Gombája. Kenterbe verte a tüskés- és az őzlábgalócát is.

A múlt hétvégén rendezték meg az Országos Gombakiállítást a Soroksári Botanikus Kertben, ahol megválasztották a 2024. Év Gombáját is. Az internetes szavazáson a tüskés galóca lett az utolsó, 127 szavazatot kapott, az őzlábgalóca a második 296 szavazattal, a szürke galóca pedig első helyen végzett a maga 662 szavazatával.

A szürke galóca ehető gombafaj, lomb- és fenyőerdőben terem. Az íze kellemes, de a fogyasztóknak vigyáznia kell vele, mert nagyon hasonlít a mérgező párducgalócára.

szürke galóca (Amanita excelsa) Fotó: wikipedia
A szürke galóca (Amanita excelsaAmanita spissa) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályába, a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a galócafélék (Amanitaceae) családjába tartozó faj.

A latin spissa jelentése vastag, sűrű. Az előbbi a gomba kalapjára, az utóbbi a lemezeire vonatkozik. Az excelsa jelentése magas, emelkedett.

Elias Magnus Fries svéd mikológus Agaricus Excelsus-nak nevezte el 1821-ben, Paul Kummer pedig 1871-ben az Amanita nemzetségbe sorolta és az Amanita excelsa nevet adta neki.

Előfordulása

Európa nagy részén és Észak-Amerikában megtalálható. Magyarországon helyenként gyakori faj, de a párducgalócánál ritkább. Júniustól októberig a lomb-, és fenyőerdőkben fordul elő leggyakrabban, de a síkságokon és hegyvidékeken is fellelhető. Egyenként nő, vagy néhány gomba található együtt.

Megjelenése

Vastag, húsos, átmérője a 15 cm-t is elérheti. Fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Felszíne sima, széle fiatalon nem bordázott, fényes, barna színű, melyet fehér vagy világosszürke, szabálytalan, érdes, lisztszerű bevonat borít.

Húsa fehér színű, néha szürkés árnyalatú, szilárd állagú, lédús, vágásra nem színeződik. Szaga kissé kellemetlen, dohos, krumpli-, vagy retekszagra emlékeztető.

Lemezei sűrűn, szabadon állók, a tönkhöz nem kapcsolódnak, élük finoman szabdalt. Fehér színűek, később sem változik meg a színük.

Tönkje 8–12 cm magas és 2–3 cm széles, hengeres formájú, üreges, töve gumósan megvastagodott, a burokból származó, apró rücskökkel borított. A gallérja fehér színű, nagyméretű és bordázott, magasan helyezkedik el, és a többi galóca fajtól ellentétben nem foszlik el gyorsan. A tönk, a gallér felett bordázott, alatta szálas mintázatú. Bocskora nincsen.

Fogyaszthatósága: Nyersen mérgező, csak alapos sütés, főzés után fogyasztható (minimum 20 perc hőkezelés), de megfőzve is általában élvezhetetlen, földízű. De ami miatt nem ajánlott a fogyasztása, hogy nagyon könnyen össze lehet téveszteni a mérgező párducgalóca szürkésebb színű példányaival-olvasható a wikipédián.

Nyitókép:  szürke galóca (Amanita excelsa) Fotó Nagy Angelina

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás