Hirdetés

1985. december 27-én, a reggeli órákban erdei kunyhójában holtan találták Dian Fossey gorillakutatónőt. A Ruandában élő amerikai származású tudós egész életében elszántan küzdött a gorillák megmentéséért. Valószínűleg pont ezért kellett meghalni. A mai napig nem tudjuk biztosan, hogy ki követte el a brutális gyilkosságot.

Az 1932-ben San Fransiscóban született Dian Fossey állatkutató az 1960-as évek elején járt először Kelet-Afrikában, ahol a gorillákkal való találkozás meghatározó élményt jelentett számára. Louise Leakey antropológus támogatását élvezve 1967-ban ismét Afrikába utazott, hogy a ruandai vulkanikus Virunga vidék hegyi gorilláiról tanulmányt készítsen és a National Geographic Society megbízásából létrehozza a Karisoke Kutatóközpontot.

A Ruandában letelepedett Fossey a nagy emberszabásúak életmódjának és viselkedésének megfigyelésével töltötte mindennapjait. A gorillacsaládok az asszony jelenlétét olyannnyira megszokták, hogy maguk közé fogadták. A bennszülöttek által csak az „erdők magányos asszonya”-ként emlegetett Dian Fossey naponta hosszú órákon át ült közöttük és a látottakból később feljegyzéseket készített. Tapasztalatait a „Gorillák a ködben” című könyvében publikálta.

Dian mindent megtett, hogy a gorillákat megmentse a kihalástól. Többször keveredett konfliktusba a ruandai hatóságokkal és ádáz küzdelmet folytatott az orvvadászokkal szemben is. Dian Fossey-nak köszönhetően napjainkban legalább kétszer annyi gorillacsalád él Ruandában, mint a 70-es években.

1985. december 27-én, a reggeli órákban az erdei kunyhójában azonban holtan találtak a kutatónőre. Az 53 éves korában elhunyt Dian Fossey-t saját kívánsága szerint a kutatóközpont állattemetőjében, a gorillasírok mellett helyezték végső nyugalomra. A brutális gyilkosság elkövetőjének személyazonosságát a mai napig homály fedi. Habár Fossey két kollegája ellen is vádat emeltek, mégsem sikerült minden kétséget kizáróan rájuk bizonyítani a bűncselekmény elkövetését.

Dian Fossey alakjának állít emléket Michael Apted „Gorillák a ködben” című, 1988-ban Sigourney Weaver főszereplésével készült filmje, amelynek köszönhetően a gorillakutatónő neve és munkássága az egész világon ismertté vált.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás