Hirdetés
greenfo/dpa/MTI

A német tartományok megpróbálnak kihátrálni a szövetségi kormány által a koromszűrővel szerelt dízel gépjárművekre javasolt adókedvezményből.

A számítások szerint 1,5 milliárd eurós adókönnyítést csak abban az esetben vállalják magukra, ha nincs mit vállalniuk, azaz ha nem csökkenti bevételeiket. Nem lehet harmadik fél kárára szerződési kötelezettséget vállalni – hangzik az indoklás. A szövetségi kormány és a környezetvédő szervezetek éles bírálattal illeték a tartományi kormányzatok álláspontját. A szövetségi kormány által 2006-tól a koromszűrővel szerelt új autókra javasolt 350 eurós és a használt autókba történő beszerelésre javasolt 250 eurós árengedmény a gépjármű adóból kerülne finanszírozásra, ami a tartományi költségvetésbe folyik be.

Jürgen Trittin szövetségi környezetvédelmi miniszter (Zöldek) csodálkozásának adott hangot a tartományok visszakozása miatt. Joggal aggódhattak ugyanis a légtisztaság uniós normái megfelelő betartásának magas költségei miatt, ha az bármilyen más módon történik. Ezért is szorgalmazták egyhangúan a koromszűrő bevezetését. A dízel járművek népszerűségének növekedése pedig egyenesen növeli a tartományok adóbevételét. Számításai szerint a dízel-trend az elkövetkező tíz évben 11 milliárd euró adóbevétel növekedést teremt elő a tartományok számára. Hans Eichel szövetségi pénzügyminiszter (SPD) megerősítette, hogy semmiféle központi forrást nem áll szándékában a célra biztosítani.

A Volskwagen ellátja a dízelkocsikat szűrővel

A Volkswagen autóipari vállalat bejelentette, hogy az év végéig valamennyi dízelautóját ellátja koromszűrővel. Egyes modellek számára néhány héten belül rendelkezésre áll majd a káros anyag kikerülését gátló szűrő, majd az év további részében valamennyi modellt szűrővel látnak el. A vállalat szóvivője szerint a koromszűrő 500 euróba kerül átlagban. A német kormány szerdán fogadta el a javaslatot, amely szerint a koromszűrővel ellátott dizelkocsik 250 eurós adókedvezményben részesülhetnek. A dizelautók kipufogógáza olyan apró részecskéket tartalmaz, amelyek rákkeltőek, illetve légzési megbetegedéseket okozhatnak. Az adókedvezmény 2006 január 1-jétől lép életbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás