Hirdetés

A világ egyik legszigorúbb nejlonzacskós szabályozása szerint a zacskók árusítása, gyártása és használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár 4 év börtönnel büntethető Kenyában.

A Kenyában tegnap életbe lépett intézkedés a kormány szerint várhatóan jelentősen csökkenti a környezetszennyezést, miközben a tiltás a gyártók szerint 80 ezer munkahelyet veszélyeztet, ám a kenyai bíróság négy napja elutasította az intézkedés ellen benyújtott keresetet. A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például 2013 óta Mauritániában pénzbüntetés és 1 év börtön, 2008 óta Ruandában és 2005 óta Eritreában is pénzbüntetés jár a nejlonzacskóért.

A 45 millió lakosú Kenyában havonta 24 millió nejlonzacskó kerül forgalomba becslések szerint. Judy Wakhungu, az ország környezetvédelmi minisztere szerint: "A műanyag zacskók jelentik a legnagyobb kihívást a hulladékkezelés számára Kenyában… és mindent meg kell tenni a nejlonzacskók jelentette környezeti rémálom elhárításáért, mert egy zacskó nagyjából 20-1000 év alatt bomlik le".

Ráadásul a mindent elborító műanyag szemétnek nemcsak a látványa nyomasztó, hanem az egészségre is veszélyes lehet. A zacskómezőkön ugyanis gyakran „legelnek" állatok, például Nairobi környékén rendszeresen találnak nejlondarabokat a vágóhidakra kerülő állatokban – egy-egy szarvasmarhában akár 20 darab zacskót is. Ez veszélyeztetheti az emberek egészségét, mert a műanyagrészecskék a hústermékekbe, majd a táplálékláncba kerülve és kioldódva mérgezést okozhatnak.

A boltok már alkalmazkodtak a tiltáshoz, már mindenhol árulnak szövettáskákat, sok helyi pedig már egy ideje régi zsákokba, újságpapírba, borítékba teszi a vásárolt portékát, mivel ez már a harmadik kísérlet az utóbbi 10 évben, hogy kitiltsák a nejlonzacskókat az országból. A Kenyába érkező turistáknak mától a reptéren kell hagyniuk a magukkal hozott nejlonzacskókat – írta az FNA.

Műanyag szatyor stop a brit Tescókban

Műanyag szatyor stop a brit Tescókban

Hiába vetettek ki adót a környezetszennyező táskákra, így is évi 700 millió fogyott belőle évente. Mostantól egy sem kerül a boltokba.

Mától nem lehet kapni egyetlen nagy-britanniai Tesco pénztáránál sem műanyag bevásárlótáskát. A cég elsőként a brit áruházláncok közül úgy döntött: leállítja a műanyag kis szatyrok eladását, helyette 94 %-ban újrahasznosítható anyagokból készült táskákat fognak árulni. Ez ugyan kétszer annyiba fog kerülni, mint az eddig használt táskák, 5 helyett 10 pennybe, de ha valaki a sérült vagy elszakadt táskáját visszaviszi a boltba, ingyen kap helyette újat.

Kapcsolódó anyagok:

Fizetős? Akkor nem kérek.

Hulladékhalál – kukába a nejlonzacskóval

300 millió műanyag zacskóba fullad bele Magyarország

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás