Hirdetés

A mai napon Őri István a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Pintér Erika a gesztor település polgármestere és a további 41 település polgármestereinek jelenlétében ünnepélyes keretek között felavatta a Tisza-tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Program keretében megépült tiszafüredi központi hulladékkezelő és –lerakó üzemet, a beszerzésre került gépeket.

A leendő központ helyszínén Pintér Erika, a program gesztorvárosának polgármestere, Tiszafüred polgármestere köszöntötte az ünnepélyes avató és egyben átadó vendégeit, majd Őri István a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára mondott beszédet. Az ünnepségen részt vettek a programban érintett 42 település polgármesterei és jegyzői is, az engedélyeztető hatóságok képviselői valamint a projektben résztvevő alvállalkozók, projekt menedzserek, a kivitelező Vegyépszer Rt. – Keviép Kft. konzorcium vezetői.

Országos szinten ez az ötödik európai uniós forrásból elkészült és átadott hulladékgazdálkodási rendszer. Ez nagy lehetőséget biztosít a települések számára, hogy környezetüket – e kiemelt szépségű és természeti kincsekben gazdag térségét Magyarországnak – megóvják a hulladékszennyezéstől.

A Tisza-tavi beruházás befejeztével a programban résztvevő települések tehát egy jól megszervezett hulladékgazdálkodási rendszer részesévé válnak. A beruházás Tiszafüred gesztorságával és a régió 42 településén mintegy 112.000 állandó (és 11.150 szezonális) lakos számára biztosítja a korszerű hulladékgazdálkodást, teszi lehetővé a környezeti terhelés csökkentését, így a jobb életminőséget.

A BERUHÁZÁS ELEMEI

Épületek, berendezések: egy korszerű, előírás szerint szigetelt depónia, csapadék- és csurgalékvízelvezető és depóniagáz kinyerő rendszerrel. Hulladékválogató üzem, hídmérleg, kocsimosó, meteorológiai mérőeszköz, csurgalék- és csapadékvíz tározó, tüzivíz tározó, gázfáklya.

Az eszközbeszerzés elemei: háztartási kommunális hulladékgyűjtő edények, szelektív hulladékgyűjtő edények a gyűjtőszigetekre, tömörítő konténerek, új hulladékszállító járművek, kompaktor. A rendszerhez tartozik továbbá a mezőkövesdi átrakóállomás, mely 15 település hulladékát fogadja be, s a mennyiség innen kerül tömörítve a füredi telephelyre további feldolgozásra vagy lerakásra.

A tervezett hulladékkezelő központ Tiszafüred külterületén, a településtől DK-i irányba, a Tiszafüred-Debrecen közötti 33-as számú közlekedési úttól délre található, területének nagysága 22 ha 4486 négyzetméter.

A tiszafüredi létesítmény 550 ezer m3 hulladék befogadására alkalmas, az újrahasznosítást elősegítő hulladékválogató üzem kapacitása 2750 tonna/év. Ehhez tartozik egy évi 5700 tonna kapacitású komposztáló üzem, mely a biohulladék kezelését hivatott megoldani.

A hulladékkezelést és szállítást, valamint az átadott létesítmények és gépek üzemeltetését a Remondis Tisza Kft. végzi 2006. július 1-től, melynek 51%-ban a Tisza-Tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás, 49%-ban a Remondis Hungária Kft. a tulajdonosa. A közszolgáltatás díja mind a 42 településen azonos mértékű.

A régió Kohéziós Alap (ISPA) program által érintett települései 4 megyéből: Jász-Nagykun-Szolnok megye: Tiszafüred+Tiszaszőlős, Abádszalók, Nagyiván, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszaroff, Tiszaszentimre, Tomajmonostora, Kunhegyes; Heves megye: Poroszló, Sarud, Füzesabony, Újlőrincfalva, Mezőszemere, Dormánd, Egerfarmos, Szihalom, Besenyőtelek, Mezőtárkány; Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borsodivánka, Tiszadorogma, Tiszavalk, Négyes, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Egerlövő, Mezőnyárád, Mezőnagymihály, Sály, Szentistván, Szomolya, Tard, Tiszabábolna, Mezőkövesd; Hajdú-Bihar megye: Egyek, Tiszacsege.
A szerződő települések társulását gesztorként Tiszafüred Önkormányzata vezeti.

További információ:
Pintér Erika Tiszafüred város polgármestere Tel.: 06-59/510-516
Papp Sándor környezetvédelmi ügyintéző Tel.: 06-59/510-516

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás