Hirdetés

Felavatta Magyarország első optikai elven működő műanyaghulladék-válogató művét az FE-Group Invest Zrt. tegnap Budapesten. A berendezés 95%-os pontossággal válogat szét óránként két tonna különböző műanyagot, melynek kb. 90 százaléka PET hulladék.

nyissz...

 

 

Az Oláh Lajos környezetvédelmi és vízügyi államtitkár és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes jelenlétében átadott korszerű hulladékkezelő 400 millió forintos beruházással jött létre, amelyből 50 millió forintot európai uniós pályázaton nyert el a vállalat. A berendezés üzembe állításával a jelenleginek a duplájára, 7.200 tonnára nő az összes budapesti műanyag hulladékot kezelő FE-Group válogató kapacitása. A berendezés fénynyalábok segítségével, 95 százalékos pontossággal válogatja szét a különböző műanyagfajtákat színük és anyaguk szerint. A szétválogatás után könnyebben kiválasztható a több mint 90 százaléknyi, másodnyersanyagot képező műanyag hulladék.

feldolgozásra várva

 

 

Az üzemavatón Hagyó Miklós főpolgármester-helyettese közölte: az elmúlt két évben 600-ról 900-ra emelkedett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Budapesten, ezért mindenképpen szükséges volt egy új válogatómű üzembeállítása. Míg 2005-ben csupán 915 tonna hulladékot
gyűjtöttek össze a budapestiek, addig 2008-ban már 3.808 tonna műanyag hulladék gyűlt össze a fővárosi gyűjtőszigetek sárga edényeiben és a hulladékudvarokban. Emellett azonban tovább nőtt a gyűjtőszigetek mellé illegálisan lerakott szemét mennyisége, amelynek elszállítására tavaly 700 millió forintot kellett költenie a fővárosnak.

pet szenzor

 

 

Az első optikai elven működő hulladék-válogató berendezés 2012-ig nyújthat megoldást a korábbi minőségi és kapacitási problémákra. A berendezés kapacitása a korábbi kézi válogatási rendszer duplája: óránként két tonna. Az optikai műanyaghulladék válogatómű „lelke” az úgynevezett „piros szem” rendszer, amely két lépésben különíti el egymástól PVC-ből és a PET-ből készült műanyagokat. Az első fázisban az optikai érzékelő a futószalagon alatta nagy sebességgel elhaladó műanyag hulladékokra egy fény nyalábot bocsát, amelynek visszaverődéséből megállapítja, hogy az adott hulladéknak mi a jellemző alapanyaga. Ezt követően, az optikai érzékelők után elhelyezett levegő fúvókasor megfelelő tagja, a másodperc tört része alatt, nagy nyomással kifújja a PVC hulladékot és a PET hulladékot az egyéb műanyaghulladék közül. (Az egyéb műanyag hulladékok közül a polietilén (HDPE, LDPE) flakonokat kézi válogatással válogatják ki, majd darálás után hasznosításra értékesítik.)

megdarálva, mosásra várva

megdarálva, mosásra várva

 

A futószalagon tovább száguldó PET palackok ezután a következő érzékelő-sorhoz érkeznek. Az itt elhaladó PET palackokat alulról megvilágítják, de mivel a különböző színű palackokon másként törik meg és halad át a fény, a palackok felett elhelyezett optikai érzékelő az átszűrődő fény mennyisége és erőssége alapján meg tudja határozni a palackok színét, majd utasítás ad a második fúvóka sor megfelelő fúvókájának arra, hogy a különböző színű palackokat nagy nyomással egy-egy különböző szállítószalagra fújja. Így a kék színű, a víztiszta és az egyéb (zöld, sárga, stb.) színű PET palackok más-más futószalagokon, a szalag végén pedig a darálóban landolnak.

További információ >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás