Hirdetés

Hatlábú barátaink értékesebbek, mint gondolnánk. Ez jusson eszébe, ha legközelebb félelemből vagy bármi más okból megöl egy rovart. Megkérdezte már önmagától: milyen lenne az élet nélkülük?

Sok ökológus próbálta már megbecsülni a biológiai diverzitás (a fajok sokfélesége) pénzbeli értékét. De „árcédulát” ragasztani egy fajra, bonyolult és vitatható. Két kutató több, mint két évig próbálta leírni az összes olyan gazdasági folyamatot, amelyekben rovarok vesznek részt a mezőgazdaságtól kezdve egészen a madármegfigyelésig.

Az 57 milliárd dollár egy óvatos becslés -mondja az egyik kutató. Az elemzés csak szigorúan olyan adatokat vett figyelembe, amelyek kizárólag a rovarok sajátosságaihoz kapcsolódtak. A két tudós vizsgálta többek között a mezőgazdasági haszonnövények károkozóival kapcsolatos folyamatokat, a beporzást, és azokat a vadon élő állatokat – például madarakat – , amelyek rovarokkal táplálkoznak. Az elemzésből kizárták azokat a fajokat, amelyek egy háztáji ökoszisztémához kapcsolhatóak –például a méheket-, mivel akkor az összeg felugrana több száz milliárd dollárra.

A rovarok egyik gazdasági haszna , hogy a madarak és a halak fő táplálékául szolgálnak, s csak ezáltal az USA gazdaságához mintegy 50 milliárd dollárral járulnak hozzá. A mezőgazdaságban dolgozó gazdák zsebébe évente 4,5 milliárd dollárt tesznek azzal, hogy a különböző élelmiszernövények kártevőinek számtalan fajtáját pusztítják el. Emellett a rovarok 3 milliárd dollár hasznot hajtanak azáltal, hogy beporozzák a különböző zöldség- és gyümölcsfajták virágait. Csak a poszméh 380 millió dollár nyereséget hoz az állattartóknak, mert a marhák patáit támadó parazitákat megeszi és megóvja azt a fertőzésektől.

A vizsgálat tanulsága, hogy a rovarpopulációk csökkenése, netán kihalása jelentős gazdasági hátrányokat generálhat. Az elmúlt hat évben csak a poszméh hat faja halt ki, ami a beporzás szempontjából nézve is nagy veszteség.
Védjük meg a rovarokat magunktól! – szólítanak fel a tudósok. A gazdáknak meg kell óvniuk földjeik azon részeit, amelyek élőhelyei a különböző rovarfajoknak. Az ember hajlamos arra, hogy saját szempontjából minősítse az élőlényeket „hasznos” vagy „káros” jelzőkkel. A bioszférában minden fajnak szerepe van; ettől egész a rendszer, ez biztosítja az egyensúlyt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás