Hirdetés

Időarányosan halad a 8,6 milliárd forint értékű, 70 százalékos EU-támogatású Nyugat Balaton-Zala-völgye hulladékkezelési ISPA-projekt műszaki tervezése. A hulladékgazdálkodási rendszer 252 zalai és 24 vasi település 385 ezer lakóját szolgálja majd.
Vass Nándor, a program Zalabér központú gesztori irodájának vezetője és Marton Géza, a tervezésért felelős szakember elmondta: az összesen hat helyszínt érintő részberuházások műszaki tervezése három helyszínre vonatkozóan időarányosan halad. A beruházás építészeti munkáinak értéke meghaladja a 3 milliárd forintot, amihez társul közel 90 régi községi hulladéklerakó, illetve illegális szeméttelep felszámolásának és rekultivációjának több mint 2 milliárdos költsége.

“A hat beruházási helyszín építési engedélyes műszaki terveit február közepéig kell elkészíteni, és márciusban már a kivitelezési, április végéig a rekultivációs pályázatokat írják ki” – közölte Marton Géza. A szakember javasolta, hogy a belső költségarányok módosításával az eredetileg tervezett 300 helyett legalább 450-500 hulladékszigetet alakítsanak ki a településeken, még vonzóbbá téve a lakosság számára a szelektív gyűjtést. A konzorciumi tanács több tagja felhívta a figyelmet: már a közeli hónapokban lezárják a szelektíven összegyűjtött hulladékfajták értékesítésére, továbbfeldolgozására vonatkozó tárgyalásokat, illetve megállapodásokat. A 70 százalékban ISPA, 20 százalékban központi költségvetési támogatású és 10 százaléknyi konzorciumi önerőt igénylő nagytérségi hulladékkezelő program központi létesítményei Zalabérben épülnek fel. Ebben a közép-zalai községben kap helyet egy évi 150 ezer tonna válogatott hulladékot befogadó és feldolgozó telep, biogáz-vezetékkel, komposztálóval és építési törmeléklerakóval kiegészítve.

A további öt helyszín közül Zalaegerszegen és Nagykanizsán komplex hulladékgazdálkodási rendszert építenek ki. Keszthelyen a működő hulladékudvart fejlesztik tovább, Lentiben és Celldömölkön többek között átrakóállomás, hulladékudvar és – miként a többi helyen – komposztáló épül. Várhatóan ez év kora őszén indulhatnak a Nyugat-Balaton-Zala-völgye nagytérségi beruházás kivitelezési munkái.
2004. január 17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás