Hirdetés
MTI - Zalabér

A Nyugat-Balaton és a Zala-medence közel 9 milliárd forint – mintegy 34,5 millió euró – értékű hulladékkezelési programját irányító nagytérségi konzorciumi tanács elfogadta a projekt támogatási szerződésének szövegét Zalabéren.

A nagyberuházás a tenderkiírások, majd a kivitelezői szerződéskötések után, 2005 márciusában indulhat és 2007 decemberére készül el.

A környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatósága által elkészített és a 284 települést képviselő tanács által most jóváhagyott támogatási szerződés szerint a több mint 34,5 millió euró értékű beruházás költségét 24,2 millió eurós ISPA-támogatás, valamint 20 százaléknyi állami társfinanszírozás és 10 százalékos önkormányzati önrész fedezi. “Miután az Európai Bizottság monitoring munkabizottsága októberben jóváhagyta a program tárgyi részéről szóló előterjesztést és most elfogadták támogatási szerződést, rövidesen aláírhatják azt az érdekeltek is. Ezt a beruházási tervben szereplő zalabéri, zalaegerszegi és nagykanizsai építési-szolgáltatási tender kiírása, februárban pedig a kivitelezési szerződéskötés követi” – közölte Vass Nándor, a nagytérségi projektiroda vezetője.

Marton Géza, az iroda műszaki vezetője elmondta: a 284 zalai-vasi település 340 ezer lakosát érintő környezetvédelmi beruházást 2007 decemberében kell átadni. “A nagytérségi fejlesztés keretében a gesztor Zalabéren hulladékkezelő és -osztályozó központ épül, komposztálóval együtt. Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben és Celldömölkön pedig hulladékkezelők, -udvarok és komposztálók létesülnek kiegészítő építményekkel”.

A nagyberuházás közel 9 milliárd forintnyi költségéből a volt zugszeméttelepek felszámolása és a rekultiváció egymaga több mint 2,5 milliárdot tesz ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás