Hirdetés

Környezetvédelem:

Pályázó: Közép-Tisza vidéki vízügyi Igazgatóság

Cím: Fenntartható hullámtéri tájrehabilitáció a Közép-Tisza vidékén (SUMAR)

Téma: A projekt területe a Vezsenyi kanyar hullámtere fokozottan védett természeti értéket képvisel, a Közép-Tiszai tájvédelmi körzet része. A Vezsenyi kanyar esetén a vizes élőhelyek- hullámtéri terület rehabilitációján túl kiemelt szerepet kap a vízvisszatartás növelése az árvízi kockázatok csökkentése érdekében. Ezt hullámtéri beavatkozások végrehajtásával, a hullámtér rendezésével kívánja megoldani a projekt. A hullámterek használatát kezelését új szemléletnek kell áthatni. Lényege, hogy biztosítsuk a hullámterek természeti rendszereinek megőrzését és a természeti rendszerekhez kötődő ökológiai folyamatok sértetlenségét.

Teljes Projekt költség €: 1.394.266

EU támogatás €: 697.133=50%

*****************************************-

Pályázó: Hazai térségfejlesztő Rt.

Cím: Az információs társadalom hulladékának szelektív gyűjtése és újrahasznosítása (IT-recycling)

Téma: A projekt célja mind az Európai Unióban, mind Magyarországon egyre nagyobb gondokat okozó számítástechnikai és mobil-telekommunikációs hulladékok szelektív gyűjtési rendszerének kialakítása és demonstrációs jelleggel újrahsznosító-szétszerelő üzem megvalósítása Magyarország elmaradott, ÉK-i régiójában. A kiemelten innovatív projekt céljai között szerepel nem csupán a szelektív gyűjtés és újrahasznosítás ezáltal a környezetterhelés nagymértékű csökkentése, megvalósítása és a veszélyes hulladéknak számító mobil és PC akkumulátorok környezetbe kerülésének megakadályozása, de a Magyarországon jelenleg még az EU átlagnál alacsonyabb szinten lévő környezettudatos gondolkodás erősítése a lakosság részéről. Ennek legjobb módja, ha sikeresen, az „emberek szeme láttára” oldódik meg egy, a mindennapjaikban szervesen jelen lévő környezeti probléma bevonva őket annak megvalósításába.

Teljes Projekt költség €: 1.381.568

EU támogatás €: 690.784=50%

*********************************************

Pályázó: Tisza-Szamos KHT

Cím: Integrált vízgazdálkodási rendszer árvízvédelmi, természetvédelmi és vidéki foglalkoztatási problémák egyidejű kezelésére.

Téma: A projekt célja egy innovatív vízgazdálkodási rendszer gyakorlati megvalósítása és az így megváltozott környezeti viszonyokhoz igazodó területhasználati rendszer megtervezése. A Tisza partján elhelyezkedő, 35.000 ha kiterjedésű Borsodi mezőség ( másik nevén Kis Hortobágy) déli részén valósulna meg a mintaprojekt. A megvalósítás során bevonásra kerül az összes érintett szakmai ágazat, illetve a területen élők képviselői. Ezzel a projekt módszertani mintát ad egy olyan megoldás gyakorlati kivitelezése révén, amely egyidejűleg alkalmas a nagy árvizek kezelésére, vízszennyezések hatásainak csökkentésére, más természetvédelmi szempontok érvényesítésére, valamint az agrártermelés és az integrált vidékfejlesztés támasztotta kihívásoknak való megfelelésre.

Teljes Projekt költség €: 514.946

EU támogatás €: 257.473=50%

***********************************************

Pályázó: Balatoni civil szervezetek szövetsége

Cím: Integrált döntés-előkészítési rendszer bevezetése a fenntartható turizmus érdekében a Balatoni régióban –innovatív megoldás a fenntartható turizmus megvalósítására.

Téma: A projekt célja egy integrált döntés-előkészítő rendszer kiépítése és bevezetése, valamint egy térinformatikai adatbázis létrehozása, környezetvédelmi, ökológiai és társadalmi tényezők megfigyelésére építve. Elsődleges cél a Balatoni régióban a főként a tömegturizmus által kiváltott környezeti kockázat csökkentése vagy kivédése a döntés-előkészítő rendszer (DSS) segítségével. A Balaton, mint Közép-Kelet- Európa legnagyobb édesvizű tava és egyben turisztikai célállomás igen komoly környezeti hatásoknak van kitéve a szezonális tömegturizmus miatt. A projekt során megvalósul egy átfogó környezeti-gazdasági-társadalmi állapotfelmérés, illetve ezek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata.

Teljes Projekt költség €: 1.495.400

EU támogatás €: 747.700=50%

******************************************

Természetvédelem:

Pályázó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Cím: :Pannon tölgyesek és dolomit gyepek élőhelyrekonstrukciója a Kis és Nagy Szénásokon.

Teljes Projekt költség €: 847.283

EU támogatás €: 635.462=75%

****************************************

A 2003-as nyertes pályázatok Összes teljes költség €: 5.633.463, melyből az Összes EU támogatás €: 3.028.552.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás