Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Tervben a hét statisztikai régió mellett nyolcadikként számba veszik a 164 zalai, veszprémi, somogyi települést átfogó, negyedmillió lakosú balatoni kiemelt üdülőkörzetet, amely az önálló régió jogállására törekszik – jelentette be Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke tegnap Siófokon a Nemzeti Fejlesztési Tervről folytatott tanácskozáson.
A balatoni régió – fejlesztési elképzeléseik megvalósítására az Európai Unió Magyarország számára biztosítandó regionális alapjainak a 2,6 százalékát szerezheti meg. A balatoniak a települések környezeti értékeinek a védelmét, valamint a környezetbarát ipar telepítését emelik ki azon fejlesztések közül, amelyek az Európai Unió segítségével a csatlakozást követő három évben megvalósulhatnak. A Balaton-térség a környezetvédelem, az idegenforgalom és a tudás alapú fejlesztés mintarégiójává szeretne válni – fogalmazott Kutics Károly, a regionális tanács által működtetett Balatoni Integrációs Kht. ügyvezető igazgatója, aki szerint a három dunántúli régió találkozásánál fekvő Balaton-vidék törekvéseit az jellemzi a legjobban, hogy míg jelenleg az idegenforgalom határozza meg az e tájon élők lehetőségeit, a fejlesztések révén a több lábon álló gazdaság megteremtését szeretnék elérni.

Nagy a különbség a tóparti és a Balatontól távolabb fekvő, úgynevezett háttér-települések között, nehézségeket okoz a sekély tóvíz, valamint a hulladék-gazdálkodás megoldatlansága.
Gond az is, hogy a 250.000 állandó lakos mellett a 70.000 nyaralóingatlan tulajdonos csak időszakosan él a tóparti településeken, ugyanakkor ők is használják a helyi közműveket, szolgáltatásokat. A balatoniak a települési és vízi környezet védelmében jó eséllyel pályázhatnak egyebek között a vízparti sétányok, a kisebb vízminőség-javító beruházások megvalósítására és a csúszás-veszélyes magaspartok megóvásának támogatására. A környezetbarát ipar Balaton-vidékre telepítésére példaként a térségben nagy mennyiségben rendelkezésre álló nádra és sásra épülő biomassza energetikai hasznosítását, valamint a geotermikus lehetőségek kiaknázását említette.
2002. november 8.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás