Hirdetés

Meg kell teremteni a Balaton vízpótlásának a lehetőségét – javasolták többen tegnap Siófokon, a tó vízpótlásáról rendezett szakmai konferencián. Kiderült, nem a tónak, hanem az ott élőknek van igényük a több vízre.

A harmadik éve tartó aszály miatt mintegy 120 millió köbméter víz hiányzik a Balatonból, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő hat hónapban várható csapadék mennyisége is elmarad az átlagtól. A tanácskozáson Mayer István, a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Rt. vezérigazgató-helyettese beszámolt annak a tanulmánynak az eddigi eredményeiről, amelyet a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) megbízásából készítenek a Balaton vízpótlásáról. Kifejtette: sem vízgazdálkodási, sem környezetvédelmi szempontból nem jelent problémát a tó alacsony vízszintje, így a Balaton vízpótlása alapvetően társadalmi igény. A vízpótlás legelőnyösebben – néhány kilométeres alagút építésével – a Rába vízkészletéből valósítható meg. A szakember figyelmeztetett rá: kettő-négy évet vehetnek igénybe a vízpótlással kapcsolatos munkálatok, addigra viszont megszűnhet a vízhiány. Hozzátette: ennek ellenére célszerű lenne megteremteni a Balaton szabályozásának lehetőségét.

Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője azt mondta: az elmúlt évtizedekben többször is volt már kritikusan alacsony a Balaton vízszintje. A vízügyi szakember kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, kell-e vízutánpótlás a tónak. Ezt a nézetet osztotta Heródek Sándor János, a MTA Tihanyi Limnológiai Intézet igazgatója. Ő a hínár- és nádvilág szempontjából nem tartaná szerencsésnek, ha egy szabályozás következtében a Balaton vízszintje tartósan magas maradhatna. Gönczy János, a Balatoni Halászati Rt. vezetője kijelentette: az alacsony vízszint káros lehet a halállományra, ezért mielőbb a vízutánpótlás lehetőségével kell biztosítani a tó jövőjét. Ezt a véleményt osztotta több, az alacsony vízszint miatt gondokkal küszködő önkormányzati vezető is.
Forrás:NOL>>>
2002. október 5.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás