Hirdetés
greenfo/mti

A német BASF vegyipari konszern elismerte hibáját abban a szeptember elején történt esetben, amikor egy svédországi Amflora burgonya fajta vetésterületén a még nem engedélyezett Amadea transzgenikus kísérleti burgonya fajta töveire bukkantak.

A BASF szeptember 6-án értesítette a Svéd Nemzeti Agrárhatóságot és az EU Bizottságot az ügyről. A vetésterületen 47 Amadea burgonya tövet találtak 680 ezer Amflora tő között. Az előzetes vizsgálatok szerint vetőmag keveredés okozhatta a hibát. “A keveredésre azért kerülhetett sor, mert az Amadea és az Amflora fajták példányait egymás közvetlen közelségében neveltük kutató bázisunkon” – mondta Peter Eckes, a BASF Plant Science, a BASF vegyipari konszern biotechnológiai leányvállalata elnöke. “Rendkívül sajnáljuk az esetet. Annak érdekében, hogy a továbbiakban ilyesmi ne fordulhasson elő, biztosítjuk az Amadea és Amflora termelési rendszerének teljes elkülönítését egymástól.”

A BASF szóvivője szerint emberi mulasztás történt. A BASF közölte, hogy megsemmisíti a keveredés által érintett vetemények teljes betakarítását. A probléma 16 hektár svédországi termőterületet érintett.

Az Amflora egy úgynevezett transzgenikus, azaz genetikailag módosított (gm) burgonya fajta, amit ipari alapanyagként szolgáló keményítő előállítására termesztenek, mivel a hagyományos keményítőburgonyáknál költséghatékonyabb nyersanyagforrás a papír-, textil-, és ragasztóanyag-gyártásban. Az Amflora az idén márciusban kapta meg az engedélyt az EU-ban termesztésre, valamint az ipari nyersanyag előállításából származó melléktermék takarmányként való hasznosítására.

Az Amflora burgonya elméletileg ehető, de magas keményítő tartalma miatt “lisztesen fő”, ezért emberi fogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlan. A termesztési engedéllyel még nem rendelkező Amadea kísérleti fajtát a BASF Plant-Science az Amflora utódjának szánja.

Kapcsolódó anyagok:

Illegális GM burgonya Svédországban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás