Hirdetés
greenfo/mti

A bécsiek 96 százaléka él nagyon szívesen vagy szívesen a Duna menti városban – derül ki a város és a Bécsi Egyetem által közösen végzett felmérésből.

A tavaly május és december között végzett közvélemény-kutatásban 8700 bécsi lakost kerestek meg telefonon vagy személyesen, a válaszadók több mint száz kérdésre feleltek. Az egykori császárvárosban már 1995-ben és 2003-ban is végeztek hasonló felmérést, ez egyedülállónak számít a nagyvárosok tekintetében – mondta Rudolf Schicker városi tanácsos.

A mostani felmérésben nem csak a lakosok elégedettségére voltak kíváncsiak, hanem a lakhelyükkel, a környezet minőségével vagy akár a bevásárlási lehetőségekkel kapcsolatos részletes véleményüket is kikérték. Az adatok alapján a bécsiek 96 százaléka nagyon szívesen vagy szívesen él a városban, 84 százalékuk pedig általában véve nagyon elégedett vagy elégedett életkörülményeivel. Saját lakóhelyét 82 százalék osztályozta – az iskolai jegyek mintájára – négyesre vagy ötösre. Ez az arány 1995-ben még 71 százalék volt.

A megkérdezettek 87 százaléka a közbiztonsággal is elégedett, de mivel itt “rosszabb értékelések is születtek, a felmérés lökést adhat a rendőri állomány tervezett bővítésének” – mondta Schicker.

A lakosok az ivóvíz minőségét, a hulladékkezelést és az utcák tisztaságát is jónak látja, 95, 88 és 76 százalék volt nagyon elégedett vagy elégedett a felsorolt szolgáltatásokkal.

Az egyik legfontosabb kérdést a tömegközlekedés jelentette, az osztrák fővárosnak ezen a téren sincs szégyellni valója. A felmérésben részt vettek 64 százaléka vélekedett úgy, hogy az utóbbi években javult a közlekedési helyzet, a személyautók száma is csökkent, az autó nélküli háztartások aránya 33,5 százalékról 34,7-re nőtt. A megkérdezettek 56 százaléka közölte, hogy tömegközlekedés révén jut el munkahelyére, ami hat százalékos növekedést jelent. Bevásárolni azonban csak 27 százalékuk jár tömegközlekedési eszközzel, ez egy százalékos romlást mutat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás