Hirdetés

Az állatorvosi vizsgálat igazolta, hogy a május 2-án megtalált, elpusztult rétisas halálát méreg okozta. Ez a madár a sokak által kedvelt, a a Duna-Dráva Nemzeti Parkban bekamerázott fészek rétisas családjának hím egyede volt.

Május 2-án a délutáni órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy a bekamerázott rétisas fészek közelében egy földes úton egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem félig ülő helyzetben, fejjel egy kis pocsolyába borulva, görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő. Mint akkor megírtuk, a park közlése szerint a sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a korábbi esőzések miatt a természetvédelmi őrök nem találtak, viszont a madár által mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja. A rétisas pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé. Azóta tudjuk, hogy ez a madár a sokak által kedvelt, a bekamerázott fészek rétisas családjának hím egyede.

A rétisas pár mindennapi életét február óta lehet követni az interneten. Az élő közvetítésbe eddig több mint 250 ezren kapcsolódtak be, a fészeknek pedig már 249 rendszeres nézője is van. Nem sokkal a webkamera beüzemelése után már tojást is rakott a tojó, amiből éppen húsvét vasárnapján kelt ki a sasfióka. A nézők által "Egyetlenkének" elnevezett madarat és az anyukát a hím látta el élelemmel, ezért hirtelen halálával alaposan felfordul a csonka madárcsalád élete. Az élő közvetítést követők már azt találgatják, vajon talál-e új párt az anyamadár, hiszen az élelemszerzés és a kis fióka nevelgetése mellett még mindig a költés lenne a feladata, ugyanis egy másik tojás is van a fészekben.

Egy mai információ szerint az állatorvosi vizsgálat igazolta, hogy a május 2-án a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtalált, elpusztult rétisas halálát méreg okozta. A vizsgálati jelentés szerint karbofuránt találtak a madár szervezetében. A karbofurán erős, nagyon gyorsan ható idegméreg, melynek felhasználását és forgalmazását az Európai Unió 2008. decemberében betiltotta.
Ahogy korábban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jelezte, az elpusztult madár a sokak által kedvelt bekamerázott fészek  rétisas családjának hím egyede. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai azóta folyamatosan figyelemmel kísérik a fészekben lévő fióka fejlődését. Az elmúlt egy hónapban beavatkozásra nem volt szükség, a fióka szépen növekszik, a korának megfelelő fejlettségi szinten van.


A karbofurán egy nagyon erős, alattomos méreg.

Bár az Európai Unió 2008. decemberében betiltotta a karbofuránt, Ukrajnából és Szerbiából beszerezhető. Jellemző a mérgező erejére, hogy a karbofuránnal "kezelt".csali elfogyasztáéra után pár másodperccel kb. 3 méter távolságban elpusztulnak az abból evő ragadozók, és ha ezekből lakmározik valamely dögevő, az is pár méter  távolságon belül elpusztul, így sznte koncentrikus körökben megtalálhatóak a tetemek. Erről további szomorú érdekességeket mesélt a greenfo rádióműsorában a Jazzy90.9-en a Zöld iránytű extra 2016 május 25-i adásában  Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.
A riportor e dátumnál meghallgathatja az adás honlapján:
www.zoldiranytu.hu

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás