Hirdetés
greenfo/MTI

2020-ban az Észak-Amerikában őshonos bíbor kasvirágot emelte ki a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság.  Ismert még piros kasvirág, bíbor kúpvirág, vagy echinacea néven is.

Az Észak-Amerikában őshonos bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Hazánkban gyógy- és dísznövényként egyaránt termesztik. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere is szerepel. Alkalmazása biztonságos; számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyaga. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, belsőleg alkalmazva hatásos a felsőlégúti fertőzések megelőzésében és kezelésében.

A népi gyógyászatban külsőleg kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is használják – áll a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság közleményében.

A társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban azért indította el az Év Gyógynövénye kezdeményezést, hogy segítse a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedését. Tavaly és 2018-ban a levendula, 2017-ben a mák, korábban a kamilla, a galagonya, a citromfű és az első évben pedig a máriatövis volt a kiemelt figyelmet élvező gyógynövény.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás