Hirdetés
APA - Bécs

A tankolás ismét csak drágább lehet jövőre Ausztriában a bio-üzemanyag hozzáadását előíró rendelkezések életbe lépése miatt. Az olajipar literenként több centes felárról beszél. A BP Austria vezére, Hans Strassl ezért ellentételezésként az üzemanyagokra kivetett adó mérséklését javasolja.

Az évente százmillió eurós nagyságrendű várható költségvetési bevételkiesés tükrében azonban nem valószínű, hogy a pénzügyminisztérium nagy lelkesedéssel fogadná a javaslatot. Josef Pröll környezetvédelmi miniszter és Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter még tárgyalnak az ügyben.

A környezetvédelmi minisztérium tervezete szerint 2005 április elsejétől az olajtársaságoknak legalább 2,5 százalék bio-üzemanyagot kell keverniük a benzinkutaknál az üzemanyagba. A dízel üzemanyag bio-adalékát repcéből, a benziné pedig cukorrépából nyernék ki. 2007 április elsejétől aztán az aránynak 4,3 százalékra, 2008-tól pedig 5,75 százalékra kell emelkednie. Az EU-norma legkésőbb 2010-re írja elő a bio-üzemanyaggal történő dúsítás bevezetését.

Az üzemanyag bio-dúsításának a fogyasztó számára költségsemleges bevezetése mellett foglal állást az ÖAMTC az ARBÖ is, rámutatva, hogy az üzemanyagra kivetett adó év eleji emelése az első félévben 149 millió euró többletbevételt hozott a kincstárnak. Ebből bőven futná a keverés támogatására. A kénmentes benzin adója literenként egy centtel 31 centre, a kénmentes dízel adója pedig két centtel 41 centre lett megemelve. A kéntartalmú üzemanyagok adóját literenként 2,5-, illetve 3,5 centtel emelték meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás