Hirdetés
Reuters - London

A brit elektromos hálózat üzemeltető társaság, a National Grid Transco (NGT) a szélerőművek által termelt elektromos energia rohamos növekedését vetíti előre az elkövetkező öt évre.

Főként a skóciai termelési kapacitás növelésekre támaszkodva a brit szélerőművek elektromos áramtermelése megtízszereződik a mai szinthez képest az évtized végéig és ezzel a felét adja majd az ugyanezen idő alatt létesített új áramtermelési kapacitásnak.

Az NGT prognózisa minden tervbe vett szélerőmű beruházás megvalósulásából indul ki. A szélerőművek áramtermelési kapacitása eszerint az idei 648 megawattról 2010/11-re 6,647 gigawattra bővülne. Skócia ebből 4,5 gigawattnak adna otthont.

Az NGT számításai szerint a brit elektromos áramtermelési kapacitás 2007/08-ra 30,70 százalékkal haladhatja meg a csúcsigényt, amennyiben minden tervezett kapacitás bővítő beruházás megvalósul. A többlet jelenleg 21,70 százalékos.

A kormány jelentős szerepet szán a szélenergiának a megújuló energiahordozók termelési részarányának 2010-re tervezett tíz százalékra emelésében a jelenlegi három százalékról.

A szélenergia termelés tervezett növekedési ütemének megvalósíthatóságával szemben azonban kételyeket támaszt a helyi lakosság heves ellenállása és az építési engedélyek kiadásának az akadozása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás