Hirdetés
Reuters - London

Nagy-Britanniában (és az EU-ban is) zavar van a fejekben a génmódosított termékekkel kapcsolatban, ezt lenne hivatott tisztázni egy brit parlamenti bizottság, amely mindenek előtt konzultációkat javasol az ügyben a londoni kormánynak.

A brit környezetvédelmi szervezetek lelkesen üdvözölték a bizottság létrejöttét, mert reményeik szerint munkásságának az lesz az eredménye, hogy a mezőgazdasági termelők és a lakosság is jobban megérti, mi lehet a GMO-k jelentősége.

A bizonytalanság elsősorban azzal kapcsolatos, hogy milyen hatása lehet a GMO-knak a nem génkezelt termésre, növényekre. A bizottsági munka egyik célja a növényi kultúrák ültetésével kapcsolatos konkrét szabályozás elérése.

A konzultációk elsősorban azt lennének hivatottak tisztázni, milyen is lenne a kétfajta kultúra együttélése és a velük kapcsolatos felelősségi rendszer. A brit kormányzat – mint emlékezetes – az év elején zöld utat adott egy bizonyos génkezelt kukoricafajtának, hogy azt kereskedelmi alapon is termeszthessék Nagy-Britanniában, de a biotechnológiailag előállított magok termelője, a német Bayer cég CropScience nevű vállalkozása végül elállt attól, hogy piacra vigye GMO-s terményét. Az EU néhány országában már kormányzati döntés, rendelet született a pénzügyi felelősségről azokra az esetekre, ha a GMO-s termény “megfertőzi” a nem génkezelt kultúrát. Emellett irányelvek is születtek, miként kell szétválasztani a GMO-s növényeket a hagyományosaktól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás