Hirdetés

A csomagolási hulladékokra vonatkozó európai uniós kötelezettségét határidőre teljesíti Magyarország, miután az idei újrahasznosítási arány az év végéig eléri az 50 százalékot – jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Utalt arra, hogy amíg az EU régi tagállamainak ezt a hasznosítási arányt már legkésőbb 2001-re kellett teljesíteniük, addig Magyarország 2005 végéig haladékot kapott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2004-ben a 815 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezett, amelynek 46 százaléka hasznosult újra. Az idei becsült adatok szerint 835 ezer tonna hulladék 50 százalékából lesz másodlagos nyersanyag.

Persányi Miklós kitért arra, hogy az újrahasznosítási arány teljesítésével Magyarország a csatlakozási tárgyalásokon kapott négy környezetvédelmi derogációból már a harmadikat teljesíti. Az ország a veszélyes hulladék égetők EU-konformmá tételét ez év közepéig, a nagy tüzelőanyag-berendezések kibocsátásának mérséklését pedig tavaly év végéig elvégezte sikeresen. Az utolsó átmeneti mentesség a települési szennyvízkezelés megoldására vonatkozik, amelynek elhalasztását Brüsszel 2015 végéig vette tudomásul.
A miniszter szólt arról, hogy a csomagolási hulladékok újrahasznosítására kitűzött cél elérésében a lakossági szelektív hulladékgyűjtés dinamikus fejlődése jelentős szerepet kapott. Ma az évi 23 millió köbméter települési hulladék 13 százalékát dobják ki különválogatva a 4 ezer kijelölt gyűjtőpont színes kukáiba. Ez az arány 2001.-ben még alig 3 százalékot tett ki, bár akkor a gyűjtőpontok száma minimális volt. A miniszter elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtés tudatosítására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) karácsonykor médiakampányt indít. A 80 millió forint értékű reklámhadjárat január 22.-ig tart. A televíziós és internetes reklámokat öt-öt csatornán, illetve weboldalon lehet majd látni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás