Hirdetés

A német Farmatic International GmbH még az idén megkezdi annak a 35 millió euróba kerülő bioerőműnek a felépítését Miskolcon, amely a tervek szerint egy éven belüli üzembe állítása után évi 450 ezer tonna biológiailag bontható hulladék elégetésével villamos energiát állít majd elő.
A nortolfi társaság ügyvezetője, Andreas Dietz a NAPI Gazdaságnak elmondta, hogy cége biomasszát biogázzá átalakító berendezéseket készít. A bioerőmű köztes terméke a kilencvenes években kifejlesztett technológia segítségével, mikrobák alkalmazásával előállított, földgáz minőségű biogáz, amelynek több mint kétharmada a jól éghető metán. Az alapanyag elsősorban mezőgazdasági üzemekből, főleg vágóhidakról származik, de Miskolcon – külföldön alig alkalmazott módszerrel – kommunális, a városi szennyvíztisztítók szerves hulladékát is fel fogják dolgozni. A bioerőművet ezért a szennyvíztisztító-telep szomszédságában építik fel. A teljesítménye 9 megawatt villamos energia, illetve 10 megawatt termikus energia lesz. Dietz szerint ezt egy hagyományos erőműben óránként 2300 köbméter gáz elégetésével nyernék. Az erőmű a Farmatic által kifejlesztett klímavédelmi technológia által – az alternatív energiatermelési módszerekhez képest – évente mintegy 380 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet.
Az erőmű építése várhatóan szeptemberében megkezdődik és egy év múlva már áramot termelhetnek. A Farmatic vállalja a komplett kivitelezést, szállítja a felszereléseket, betanítja a személyzetet és az első hónapokban vezeti is az erőművet.
Az ügyvezető szerint Németországban, Svájcban és Ausztriában már működik erőművük, Kelet-Közép-Európában viszont ez lenne az első. A beruházásra közös vállalatot hoztak létre a Framex-Bioenergia Kft. és a Farmatic International GmbH részvételével. A leendő miskolci erőműben termelendő energia hasznosításáról még folynak a tárgyalások.
I. S.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás