Hirdetés

A helyreállítási program szakemberei jogi és kereskedelmi szakértőkkel együtt intenzíven készülnek az egyeztetésre, a jövő héten kezdődő szerződéskötési tárgyalásokra az orosz TVEL céggel – ismertette az atomerőmű keddi sajtótájékoztatóján Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettes Pakson.

Szólt az április 10-11-i üzemzavar kapcsán leállított 2. blokk visszaállításának előkészületeiről is. “Megkezdődött a műszaki előkészítő tevékenység, amelynek célja, hogy számba vegye, felmérje és megteremtse a feltételeit a 2. blokk visszaindításának” – mondta. Ez a feladat nem konkurense a sérült üzemanyag felszámolásának, “azzal párhuzamos, a mögé besorolt feladatként kezeljük” – jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség zöld tagozata kormánybiztos kinevezését követeli a paksi atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavar kárelhárítási munkálatainak felügyeletére – közölte Illés Zoltán országgyűlési képviselő, a tagozat alelnöke tegnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus azzal indokolta a kormánybiztos szükségességét – a jelenlegi miniszteri biztos helyett -, hogy az üzemzavar elhárítása több tárcát is érintő feladat. A parlament környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén is felvetett javaslatot a kormánypárti képviselők elutasították.

A fideszes képviselő úgy véli, hogy Kocsis Istvánnak, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójának és Hetzmann Albert vezérigazgató-helyettesnek le kellene mondania.

A sajtótájékoztatón elhangzott, kérik az atomerőmű vezetését, illetve a kormányt, haladéktalanul tárják a nyilvánosság elé azokat a szempontokat, amelyek alapján az orosz és a francia helyreállítási ajánlat közül kiválasztották a TVEL orosz cég pályázatát. Illés Zoltán szerint a helyreállítás tervezett műszaki megoldása kockázatokkal járhat.

“Nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol” – mondta Illés Zoltán.

A sajtótájékoztatón Koltai Tamás, a Fidesz Tolna megyei elnöke – a parlament szakbizottságának ülésére hivatkozva, amelyen szerinte a részvénytársaság képviselője elismerte az atomerőmű felelősségét az üzemzavarért – felszólította az rt. felügyelőbizottságát, illetve a tulajdonos képviselőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges jogi lépéseket. Mint mondta, az okozott kár meghaladja a milliárdos nagyságrendet, amelynek bizonyítéka az orosz cég hibaelhárításért járó vállalkozói díja. Hozzáfűzte: az is bebizonyosodott, hogy az erőmű vezetése megakadályozhatta volna a történteket, “megvoltak ehhez az eszközei”.

Medgyesy Balázs, a zöld tagozat elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem a termelési szempontok a fontosak, hanem az emberek és az energiaellátás biztonsága.
2003.08.27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás