Hirdetés

Marsi Péter Pál, a fővárosi MIÉP képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese az év első hónapjában levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, küldje el számára az 1991. január elseje óta tervezett és megvalósult, illetve tervezett és meghiúsult beruházások listáját, továbbá ezek tervezett költségeit és pénzügyi ütemezéseit, valamint a tényleges kiadásokat is. A polgármester korábban jelezte: mivel a kért adatok összeállítása idő- és munkaigényes, csak időbeni ütemezéssel tudja elküldeni a kivonatolást. A befektetések listája az 1996-2000 közötti időszakra vonatkozóan a napokban megérkezett.
A megadott összegek ugyanakkor nem az eredetileg tervezett és ténylegesen megvalósult beruházási költségeket tartalmazzák, attól a nyilvánvaló szándéktól vezérelve, hogy az eredetileg tervezett és a módosított költségek közötti különbséget ne lehessen kimutatni – mutatott rá Marsi. Ezt pótolva, kéri Demszkytől, egészítse ki visszamenőleg az adatokat. Hozzátette: az eredeti tervezett és a tényleges költségek között átlagosan 15 százalék az eltérés a tényleges költségek javára.
A dokumentumból kiderül: a főváros öt év alatt csaknem százmilliárd forintot fordított beruházásokra. A frakcióvezető-helyettes szerint elszomorító: míg közlekedésre harminc százalékot költöttek, addig a környezetvédelemre csupán tíz százalék jutott, jóllehet, a főváros helyzete e tekintetben tragikus.
Marsi rendkívül figyelemreméltónak tartotta, hogy szemben a városvezető szociálliberális koalíció állításával, mely szerint a kormány nem segíti a fővárost, a központi költségvetési forrásokból az elmúlt öt év alatt több mint húszmilliárd forint jutott a budapesti beruházások támogatására. Jelenleg csaknem 34 milliárd forint értékű beruházás folyik Budapesten, amelynek tíz százalékát szintén kormánytámogatás segíti.
A politikus kíváncsian várja a 1991-1995 között végrehajtott invesztálások összesítését is. Megjegyezte: rendkívül hasznos, hogy 11 év után a főpolgármesteri hivatal szakemberei tételesen összegyűjtötték, számítógépre vitték az ágazatonként megvalósított beruházásokat, s így a tízmilliárdok sorsa naprakészen végigkövethető.

(év)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás