Hirdetés

Az április 10-11-ei üzemzavar elhárítását végző orosz cég, a TVEL ajánlatának összegét a tisztítást végző, Framatome ANP által fizetendő kártérítés összege fedezni fogja – közölte Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű tegnapi sajtótájékoztatóján, Pakson.
“Szándékaink szerint nem mi fogjuk kifizetni a TVEL-nek a számlát, hanem az a Framatome ANP által fizetendő kárösszeg között fog szerepelni” – jelentette ki. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az orosz szakemberek megérkeztek Paksra, s a 12 fős szakmai delegáció a paksiakkal együtt folyamatosan dolgozik a szeptember első felére várható szerződéskötés feltételrendszerének kialakításán. Kocsis István az üzemi események sorában beszámolt arról, hogy a főjavítás alatt álló 1. blokk visszaindítása várhatóan néhány nap késedelmet szenved.
A négyévenként esedékes főjavítás augusztus 31-ével lezárult, s a reaktor felterhelése közben a szekunderkörben az expanziós tartályon tömörtelenséget tapasztaltak. A tartály repedését a szemrevételezés és az ultrahangos falvastagság mérés során nem észlelték. A hiba elhárítását követően nyomáspróbát végeznek majd, s csak ezt követően kerülhet sor a reaktor visszaindítására. A vezérigazgató tájékoztatásából kiderült, hogy a Duna alacsony vízállása miatt az elmúlt hét közepén 2. fokozatú kisvizes védelmi intézkedés lépett érvénybe az atomerőműben. Az intézkedést követő napokban tovább csökkent a vízállás a Pakson valaha mért legkisebb érték alá, azonban ekkor sem érte el a folyó a 83,5 méteres Balti-tenger feletti határértéket. Az esőzések eredményeként keddre elérte a Duna a 84,64 méteres vízszintet, ezért a nap folyamán visszatértek az 1-es fokozathoz, s az előrejelzések szerint a hét közepén a kisvizes védekezés megszüntetésére is sor kerül – közölte a vezérigazgató.
2003. szeptember 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás