Hirdetés
Dow Jones Newswires- mti

A Gamesa Corporacion Tecnologica SA spanyol szélenergetikai társaság arra készül, hogy kihasználja az amerikai szélenergia-ipar várhatóan gyors növekedéséből fakadó előnyöket a következő 14 hónapban.

Az amerikai kormány által biztosított adókedvezmények ismételt bevezetése 2005 decemberéig azt a reményt kelti, hogy egy sor új tevékenység indul majd be a megújuló energiaforrásokat hasznosító társaságok részéről – mondta Fernando Ferrando, a spanyol cég Gamesa Energia nevű egységének ügyvezető igazgatója.

Hosszú viták után az USA kormánya ez év szeptemberben végül jóváhagyta azt az energiaügyi szabályozást, amely ismét hatályba helyezte a termelési adóhitelek rendszerét (PTC). Ennek értelmében kilowatt-óránként 1,8 cent adókedvezmény jár az áramtermelés után, ha az áramot egy szélenergetikai projekt működésének első két évében állítják elő. Az Amerikai Szélenergetikai Szövetség jóslata szerint az adókedvezmények visszaállításával az új kapacitások üzembe állítása minden korábbi szintet meghaladhat majd 2005-ben. Egyes számítások szerint az újonnan belépő kapacitások nagysága akár a 2,500 megawattot is túllépheti, jelentősen túlszárnyalva az eddigi éves csúcsot (1,696 MW 2001-ben).

A spanyol cég két üzem létesítését is előirányozta Pennsylvaniában 2005 végétől. Az egyikben szélturbina-lapát, a másikban szélturbina-kerékagy gyártását tervezi. Ferrando közölte, hogy cége emellett több mint 200 megawattnyi szélenergiai kapacitás beállítására is készül még az idén, illetve jövőre. Ebből 160 MW létesítéséhez már rendelkezik a szükséges engedélyekkel és telephellyel. A jövőre esedékes kb. 50 MW-tal együtt a teljes kapacitásnövelési beruházás becsült költsége mintegy 210 millió euró.

A General Electric Co. a szélturbinák legnagyobb amerikai szállítója. A jelentős cégek sorában szerepel még a japán Mitsubishi Corp., a dán Vestas és a Gamesa. Ez utóbbi ma az USA 17 államában van jelen, és reményei szerint a jövő év végére már 27 amerikai államban termel majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás