Hirdetés

Az elmúlt napokban téves állítások láttak napvilágot egyes elektronikus médiumokban a Tisza kisari töltésének megrongálódásával kapcsolatban. Néhány orgánumban ugyanis a gyors hóolvadást követően megcsúszott rézsűburkolatot a gát meggyengülésével azonosították, holott valamennyi hazai település, így Kisar védelmi képessége is megfelelő, a szakemberek felkészülten várják a tavaszi árhullámokat.

A Tisza magyarországi felső szakaszán, Kisar térségben a gyors hóolvadást követően rézsűburkolat megcsúszást észlelt a helyi vízügyi igazgatóság, a problémáról március 20-án értesítették az Országos Műszaki Irányító Törzset.
A szakemberek a kisari töltés biztonsága érdekében haladéktalanul eltávolították az elmozdult burkolati elemeket, amelyek helyére megerősített geotextíliát rögzítenek. Ezek a munkálatok a hét közepére fejeződnek be. (A töltést teljesen csak néhány hónap múlva, az árhullámok levonulása után állítják helyre.)

Az azonnali kárelhárításon túl a töltésszakaszt a vízügyi igazgatóság szakemberei fokozottan figyelik, az érintett szakasz védképessége tehát teljes, Kisar település felkészült a várható tavaszi árvizek fogadására. Szó sincs tehát arról, hogy egyes helyeken a gátak nem bírják a terhelést – mint ahogy arról egyes médiumok hírt adtak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás