Hirdetés

Egy széles körben használt mezőgazdasági gombaölő szerről kiderült, hogy visszafordíthatatlanul károsítja a daganatok ellen harcoló emberi sejteket. A triphenyltin, azaz TPT kimutatható a halakban és az óceáni üledékben, és korábban bebizonyosodott, hogy a rágcsálókban rákot okoz.

A Nashville-i Tennessee Állami Egyetem kutatócsoportja Margaret Whalen biokémikus vezetésével az emberi T-sejteket, azaz a rákos és más abnormális sejteket elpusztító immunsejteket TPT-nek tették ki. Ez után megmérték, hogy a T-sejtek mennyire képesek harcolni az elszigetelt leukémia sejtek ellen.
Egy órányi kitettség után a T-sejtek pusztító erejük 50-60 százalékát elvesztették, és ezt akkor sem nyerték vissza, amikor egy TPT nélküli oldatba helyezték át őket. – „Annak ellenére, hogy az anyag már nincs ott, nem tudják megölni a leukémia sejteket.” – mondta Whalen.

A kutató elmondta, hogy még nem bizonyosodtak meg arról, hogy veszélyeztetve van-e a kémiai anyaggal dolgozó emberek egészsége. Mindenesetre gyanítja, hogy a mezőgazdasági munkások sokkal kevesebb TPT-nek vannak kitéve, mint amennyit ő a laboratóriumában használt. – „Nehéz meghatározni, hogy a valós életben milyen phenyltin szintek vannak.”

A következő lépés az lesz, hogy megvizsgálják a TPT szintet azoknak az embereknek a vérében, akik gyakran dolgoznak vele.
Forrás: www.stop.hu/jovonezo
2002.04.14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás