Hirdetés

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet álláspontja szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) napokban befejeződött vizsgálatában újfent rávilágított a paksi atomerőmű komoly szervezeti problémáira. A Greenpeace által már az áprilisi üzemzavar óta hangoztatott tényeket most a nemzetközi bizottság is megerősítette. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség teljes egyértelműséggel megállapította, hogy az engedélyező hatóság (az Országos Atomenergia Hivatal – OAH), illetve a Paksi Atomerőmű Rt. nem a megfelelő gondossággal hozta meg az üzemzavarral kapcsolatos döntéseket. A tisztítótartályt nem a NAÜ biztonsági előírásainak megfelelően használták, illetve a tisztítóberendezés tervezése és maga az eljárás sem felelt meg a vonatkozó nemzetközi előírásoknak.

Ezek a kijelentések egy nemzetközi testülettől, mely a diplomácia nyelvén kommunikál, a legsúlyosabb elmarasztalásként értendőek. Az a kemény egyértelműség, mellyel egy külföldi diplomáciai testület a felelős magyar vállalati és hatósági vezetők gondatlanságáról nyilatkozott, ismételten megerősíti a gyanút ezen személyek büntetőjogi, munka- és polgári jogi felelősségéről.

A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy miközben az atomenergia veszélyeire a közvélemény figyelmét felhívó aktivistáit a hatóságok bűnözőként kezeli, továbbra sem kezdődött meg az atomerőmű vezetőinek felelősségre vonása. A Greenpeace álláspontja szerint a NAÜ jelentésében szereplő állítások azt jelentik, hogy a hatóságoknak azonnal meg kellene kezdenie a büntetőjogi eljárást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és ellenőrzési kötelezettség megszegése miatt mindazon felelős vezetők ellen, akiknek lehetőségük lett volna az üzemzavar megelőzésére, ha munkájukat kötelességszerűen végezték volna.
2003. június 26.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás