Hirdetés
greenfo

A gyapjaslepkék elleni hatékony védekezéshez a Somogy megyei védelmi bizottság elnöke azt kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM), hogy ideiglenesen oldja fel a lakott területek fölötti növényvédőszeres repülés tilalmát.

A hatékony védekezés túlnyomórészt csak légi permetezéssel oldható meg – jelentette ki Gyenesei István, a védelmi bizottság elnöke, aki kérését is ezzel indokolta Benedek Fülöp államtitkárhoz írt levelében. “A jelenlegi FVM-rendelet tiltja a lakott terület, állattartó hely, szennyvíztisztító telep fölötti átrepülést, márpedig a déli part egyes összefüggő részeinek, természetvédelmi értékeinek érintése nélkül a légi védekezés nem oldható meg” – fűzte hozzá Gyenesei István. Közölte: az államtitkártól a jogszabály ideiglenes módosításának kezdeményezését kérte a lakott területekre vonatkozóan. Hangsúlyozta: a tilalom feloldása az élővizek, szennyvíztisztító telepek fölötti légteret nem érintené, ott továbbra is tilos lenne töltött növényvédőszeres tartállyal átrepülni.
A gyapjaslepkék elleni védekezésről szó volt a megyei területfejlesztési tanács csütörtöki ülésén is. Ott elhangzott: becslések szerint a gyapjas lepke csaknem 30 ezer hektáron okozhat károkat Somogyban. A tanács tagjait szakemberek tájékoztatták arról, hogy egy hektár erdő helikopteres permetezése mintegy 10-12 ezer forint, a belterületen a megközelítheti a 17 ezer forintot. A légi munkák elvégzésére a jövő héten pályázat jelenik meg, amelyen várhatóan 5-6 környékbeli vállalkozás is indul. A felmérések szerint Somogyban a legveszélyeztetettebb a marcali és a balatoni térség, a megyeszékhely közelében több település, továbbá a Koppány-völgyétől délre eső erdők. A kormány 540 millió forintot szán a gyapjaslepke elleni védekezésre. A keret elsősorban arra szolgál, hogy megvédjék az erdősávokat és az idegenforgalmi területeket.

Kapcsolódó anyagok:

Gyapjaslepke: az FVM önkormányzati segítséget kér

Gyapjaslepke – környezetvédelmi bizottsági ellenőrzése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás