Hirdetés

Az EU-belépés közeledtével egyre fontosabb feladat a hazai szennyvízhálózat fejlesztése, ami a következő években várhatóan fellendíti majd a magyarországi szivattyúeladásokat. Ez nemcsak termékértékesítést jelent, hanem a háttér megteremtését is, hiszen nem elég csupán letelepíteni az átemelőszivattyúkat, biztosítani kell a karbantartást is. Lendületet adhat e berendezések értékesítésének a gyógyturizmus is, minthogy a gyógyforrások kitermeléséhez is szükség van ilyen gépekre.
A következő években az európai uniós elvárásokhoz kell igazítani Magyarország szennyvízkezelő rendszereit, így az ehhez szükséges berendezések iránt valószínűleg megnő a kereslet. Groniewsky Tamás, a Ganz Engineering Kft. ügyvezetője szerint jelentős beruházási terepnek ígérkezik az alföldi régió, ahol a sík vidék miatt több átemelőszivattyúra lesz szükség, mint a dombosabb területeken. Groniewsky elmondása alapján 3-4 ezer lakásonként 2-3 átemelőszivattyúra van szükség, és az átemelőrendszerekhez megfelelő technológiai hátteret is biztosítani kell: meg kell oldani az áramszolgáltatást, a karbantartást, illetve a csőtörések elhárítását is. Az EU-csatlakozás után az ipari beruházások költségei legalább 10, de esetenként akár 50 százalékkal is megnőhetnek a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt, ami részben a szennyvizek megfelelő kezelésének kötelezettségét jelenti.
Groniewsky szerint a gyógyturizmus fejlődése is növeli a szivattyúk iránti keresletet, minthogy a gyógyforrások vizét fel kell hozni a fürdőkbe, továbbá meg kell oldani a fürdővíz keringtetését is.
Magyarországon több mint 100 különböző kereskedő, illetve gyártó kínál – az egyedi készítésű berendezéseket nem számítva – több mint 60-féle terméket. A hazai szivattyúgyártás nincs túl jó helyzetben – állítja Groniewsky, mert a kereskedők által forgalmazott gépek nagy része importból származik. A Ganz Engineering foglalkozik új géptípusok fejlesztésével is, Groniewsky szerint egy-egy új termék rendszerbe állítása (tesztelése, gyártási előkészítése) legalább két évet vesz igénybe.
B. A.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás