Hirdetés
MTI

A kormány elkötelezett a fenntartható fejlődés elve és a környezetvédelmi szempontok érvényesítése mellett. A környezet- és természetvédelem, az életminőség javítása határon belüli, de ugyanakkor határokon átívelő feladat is egyben – olvasható a Gyurcsány-kormány programjának környezetvédelemmel foglalkozó részében.

A program leszögezi, hogy a globális hatások miatt kettős feladat áll a környezetpolitika előtt. Országos és helyi szinten is törekedni kell a környezet érdekeivel, értékeivel összhangban lévő politikai döntések meghozatalára – éppen a regionális vagy akár globális hatások, következmények miatt. Ugyanakkor a globális folyamatok helyi hatásai, illetve ezek szabályozása miatt túl kell lépni az országhatárokon, és olyan együttműködéseket kell kialakítani, amelyek szintje a regionálistól a globálisig terjed.

A lakott és természetes környezet védelme az életminőség-javítás központi eleme. Az ország ezen a területen is számít az Európai Unió támogatásaira. Programjában a kormány elkötelezte magát nemzeti kincseink, a Duna és a Balaton környezeti értékeinek védelme mellett. Érvényt kíván szerezni az állatvédelmi törvény előírásainak és a természetvédelmi követelményeknek.

A környezet és a természet védelme érdekében programokat indít a hulladék mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás elterjesztésére. Érvényre juttatja a “szennyező fizet” elvét. A környezeti veszélyhelyzeteket szigorúbb ellenőrzésekkel, a hatóságok erősítésével és következetes jogszabályokkal kívánja csökkenteni. A nemzeti parkokat szolgáltató szervezetekké szándékozik alakítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás