Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a dokumentumot Debrecenben írta alá Gyarmathy István, a HNP igazgatója és Bögös József ezredes katasztrófavédelmi igazgató.
Bögös József az MTI-nek elmondta: a megállapodás a veszélyhelyzetek megelőzése, illetve gyors elhárítása érdekében jött létre.
– A jövőben szeretnénk elkerülni az olyan helyzeteket, mint amilyen tavaly alakult ki, amikor égett az ősgyep, s a tűzoltók olyan tűzoltási technikát alkalmaztak, amikor körülszántották az égő területet, amit sérelmeztek a nemzeti park munkatársai – fejtette ki. A jövőben szorosabbá válik a tűzoltók és a természet felügyelők kapcsolata, s közösen dolgozzák ki azokat az eljárásokat, amelyek a legjobban megfelelnek egy-egy beavatkozáskor a nemzeti park védelmi szempontjainak is.
– Kiterjed a megállapodás a veszélyes anyagok közúti szállításával kapcsolatos esetleges veszélyhelyzetek elhárítására is – mondta az ezredes. Gyarmathy István közölte: a nemzeti park szakemberei a megállapodás értelmében megismertetik a tűzoltókkal a védett állat- és növényfajok jellegzetességeit, a hortobágyi élőhelyeket. Ezen túlmenően szeretnék átadni amerikai természetvédők tapasztalatait is, akik tervszerű égetéssel akadályozzák meg a spontán tüzek kialakulását az adott természetvédelmi térségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás