Hirdetés

Napokon belül lezárul a Tájsebészet pályázat elsõ éve, amely az illegális lerakók feltérképezését és felszámolását tûzte ki célul. Örömmel jelentjük, hogy mindenhol lehetett számítani a diákokra, a lerakók felszámolásában pedig sok helyszínen partner volt az önkormányzat és a kommunális szolgáltató is.

A tájsebek begyógyítása egy év alatt nem lehetséges. Akármerre nézünk ebben az országban, mindenhol illegális szemétlerakókat látunk. Szomorú, hogy milyen mostohán bánunk természetes környezetünkkel! A hulladékprobléma legelemibb szintjét sem oldottuk még meg: köztisztasági kultúránk nagyon alacsony, siralmas rendetlenség van ebben az országban.

Fogjunk össze köztisztasági kultúránk javításáért! Alakítsunk ki közösen egy olyan rendet, ahol minden hulladéknak megvan a helye! Ennek érdekében:
kérünk minden társadalmi csoportot, lakossági kezdeményezést és iskolát, hogy vegyenek részt a Tájsebészet folytatásában: mérjék fel, és lehetõség szerint számolják fel a településük közelében található illegális szemétlerakókat! Vonjanak be a munkába önkénteseket, önkormányzatokat, helyi vállalkozókat, szemétszállítást végzõ szolgáltatókat!
kérjük a pedagógusokat, hogy beszéljenek diákjaiknak a Természetrõl és a környezetünkrõl! Abban bízunk leginkább, hogy a mai gyerekekbõl a környezet iránt nagyobb felelõsséget érzõ felnõttek lesznek!
kérjük a mindenkori kormányt, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az illegális szemétlerakók felszámolását, mert a feladat csupán társadalmi kezdeményezésekkel nem oldható meg!
kérjük az önkormányzatokat, hogy minden eszközzel támogassák a helyi kezdeményezéseket! Adjanak közhasznú munkásokat, szerszámokat, szállító eszközöket az önkéntes tájsebészek mellé!
kérjük a hatóságokat, hogy példásan büntessék meg a tetten ért környezetkárosítókat! Indítsanak eljárást minden esetben, és legyen a szankciónak elrettentõ ereje!
kérjük az illetékes szolgáltatókat, hogy támogassák a lerakók felszámolását! Nyújtsanak segítséget az akciók során összegyûjtött szemét elszállításához és szakszerû ártalmatlanításához!
kérjük a média munkatársait, szenteljenek nagyobb figyelmet a köztisztaságnak, a hulladékos gondok megelõzésének, a szelektív gyûjtésnek és újrahasznosításnak, valamint a megnyugtató és biztonságos ártalmatlanításnak!
és végül követeljük a szemetelõktõl, hogy hagyják abba a közterületeket felelõtlen tevékenységüket! Elegünk van abból, hogy lelkiismeretlen emberek szemétkupacait kerülgessük! Keressék meg a hulladék lerakásának legális módját, és fizessék meg a költségeit, ahogy mi is megfizetjük! Nem akarunk mások helyett takarítani!
Meggyõzõdésünk, hogy csak társadalmi és kormányzati összefogással, helyi kezdeményezésekkel lehet az illegálisan felhalmozott hulladékot ártalmatlanítani, és az újabb lerakók keletkezését megakadályozni. Mindenkire számítunk!
Hulladék Munkaszövetség
HUMUSZ
2002.04.20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás