Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A spanyol fennhatóság alá tartozó Kanári-szigetek El Hierro nevű legkisebb földdarabjának energiaigényeit rövidesen száz százalékban megújuló forrásokból fedezik majd.

A Yahoo! News értesülései szerint Madrid keden jelentette be, hogy egy 2009-ig végrehajtott program keretében El Hierro szigetén kizárólag vízerőművekkel és szélfarmokkal termelik majd az áramot. „El Hierro lesz az első sziget a világon, amelyet teljes mértékben megújuló energiaforrások látnak majd el” – áll a spanyol ipari minisztérium közleményében. A dokumentum nem tér ki arra, hogy pontosan milyen ütemezéssel kívánják megvalósítani az úttörő tervet.

A szigeten két területet kerítenek el a tengeri vízierőművek kiszolgálására, emellett egy szélfarmot és egy pumparendszert telepítenek majd. „Az elosztórendszerbe érkező energia nagy részét a 10 megawatt teljesítményű vízierőmű szolgáltatja majd” – áll a minisztérium közleményében.

A szélerőművekkel működtetik majd a pumparendszert, amely a vízierőművek folyamatos ellátását biztosítják majd. A szélkerek által termelt fennmaradó energiával két üzemet látnak majd el, amelyek a tengervíz sótalanítását végzik. A 10 500 lakosú szigeten vészhelyzetek esetére megtartják a jelenlegi, gázolajjal üzemelő erőművet.

„Ezzel a rendszerrel egy időszakosan üzemelő energiaforrást irányított, bármikor elérhető áramellátássá változtat” – írta a minisztérium a közleményében az 54,3 millió euró értékű beruházási tervről, amely évi mintegy 18 700 tonnával csökkentené a sziget szén-dioxid kibocsátását.

Joan Clos spanzol belügyminiszter hozzátette, a kormány hamarosan ösztönző jellegű programokat indít majd, hogy támogassa a szélfarmok szélesebb körű használatát. Spanyolország – ahol az energiapiacot 1998-ban liberalizálták, Németország mögött a második Európában a telepített szélfarmok összteljesítményét illetően. Míg a német szélerőművek 14 000 megawatt energiát szolgáltattak 2004 decemberében, addig a spanyoloknál ez az érték 8155 megawatt volt.

Az Európai Unió nemrégiben kifejezte abbéli igényét, hogy 2010-re az energiatermelés legalább húsz százalékának megújuló forrásból kell származnia. Ugyanezt az arányt Japán esetében három százalékra becsülik két év múlva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás