A rovat kizárólagos támogatója

Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság Budapesten megtartott keddi ülésén.

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve. A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola. Új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, a Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő. A Hungarikum Bizottság tegnapi döntése alapján így a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült. 

 A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra felterjesztését az egri Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület kezdeményezte. 

A kaptárkövek faragott sziklaemlékek egy rég elfeledett korból, melyek a Bükkalján találhatóak a legnagyobb számban, de a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben is gyakran előfordulnak. A Kaptárkő Egyesület legújabb ismeretterjesztő filmje, melynek elkészítéséhez a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság szakmai támogatással járult hozzá, közérthető módon hozza közelebb a kaptárkövek témáját az érdeklődők számára.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás