Hirdetés

Az elmúlt héten egyeztetõ megbeszélés zajlott le a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium ill a Magyar Kerékpárosklub vezetõje között. KÓRÓDI MÁRIA miniszter asszony az MK kezdeményezését elfogadva, ígéretet tett arra, hogy az újjászervezett tárca jövõ évi cselekvési programjának kialakításánál figyelembe veszik majd a kerékpár-használat hazai fejlesztésének szempontjait, elsõsorban a szemléletformálást célzó pályázatok kiírásánál, valamint a gátrekonstrukciós munkálatok tervezésénél. BALOGH GÁBOR, az MK elnöke ígéretet kapott továbbá arra is, hogy e területen a KVM munkatársai által a következõ hetekben kidolgozott programtervet megkapja véleményezésre a kerékpárosok is.

A miniszter-asszony, – aki egyébként az országgyûlési képviselõk januárban megalakult kerékpárbarát frakciójának egyik alapító tagja – jelezte, hogy az MK által a tárgyalásra kidolgozott program-javaslatok többségével ugyan egyetért, de a tárca direkt közremûködésének korlátot szabnak a csökkenõ költségvetési keretek, fõleg a közlekedés, a turizmus, a sport és az egészségügy területére esõ rész-feladatok esetében, de ehhez tartozik a különféle kerékpáros nyomdai kiadványok elõállítása is.
Elõterjesztésében az MK a tárca segítségére elsõsorban a következõ területeken számított:

– A vasúti és a kerékpáros utazás kombinálását elõsegítendõ: kerékpármegõrzõ (támasz- és szekrény) rendszerek létesítése, valamint vasútállomási tolósín program indítása és kerékpárkölcsönzõ rendszer kialakítása.Kisérleti lépésként a Budapesti agglomerációban ill. a Balaton körüli kerékpárút mentén.

– Szakmai (fõleg EU-beli) tematikus kerékpáros kiadványok magyar kiadása, elsõsorban az ökormányzati szakmai munka elõsegítésére.

– A kerékpáros ökoturizmus elõsegítése a Nemzeti Parkokban.

– Önálló tárcaként (és az EU-ban szokásos megoldásként) közremûködés a Kerékpározás Nemzeti Stratégájának kidolgozásában és a kormány elé terjesztésében.
2002.11.18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás