Hirdetés

A következő három évben a környezetvédelmi tárca 105 millió forinttal támogatja a Magyar Tudományos Akadémia globális klímaváltozás Magyarországra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatási programját – mondta Persányi Miklós, a tárca vezetője az MTA programját indító
konferencián Budapesten.

A légköri viszonyokat és a föld klímáját az utóbbi évtizedekben az emberi beavatkozások hatása rendkívüli módon megváltoztatta, ezért időszerű a klímaváltozás hatásait Magyarországon is elemezni. Erre nem azért kerül sor, mert az utóbbi három évben aszályos volt a nyár, hanem azért, hogy a változások hatásait előre lehessen jelezni és az esetleges problémákra megoldási javaslatokat lehessen készíteni.
“A klímaváltozás hatásait elemezni rendkívül nehéz, mivel az ok-okozati összefüggések feltárása a környezeti rendszerek nagy változékonysága miatt igen bonyolult” – mondta Persányi Miklós, hozzátéve: ezért is nehéz különböző,a klímaváltozással összefüggő kérdésekben a helyes döntéseket meghozni. Példaként a Balaton vízpótlásának kérdését említette. A miniszter szerint jelenleg még nem lehet eldönteni, hogy a vízszint csökkenése tartós klímaváltozás miatt következett-e be, vagy a most tapasztalható körülmények néhány év múlva megváltoznak. “Ezért igen fontos, hogy a tudomány a döntéshozók számára megfelelően kidolgozott alternatívákat nyújtson” – tette hozzá.

Jolánkai Márton, egyetemi tanár, a program előadója elmondta: Magyarországon évtizedek óta foglalkoznak a szakértők a klímaváltozás következményeivel, számos tanulmányt, közleményt készítettek eddig is e témáról. Ezek a munkák felölelték a mező- és erdőgazdálkodás területén kívül az energiagazdálkodás, a vízgazdálkodás, a települések és a regionális fejlesztés témaköreit is. A most induló program alapvető feladata egy olyan új, rendszerszemléletű szintézis elvégzése, amely feltárja a valószínűsíthető klímaváltozási forgatókönyvek komplex hatásait. A programnak emellett megoldási javaslatokat és ajánlásokat kell tennie a klímaváltozás magyarországi hatásainak megelőzésére, kivédésére, illetve a kivédhetetlen hatások optimalizálására.

Láng István, akadémikus szerint a globális
klímaváltozás hatásai Magyarországon kihatnak a gazdasági életre, a társadalom életére, továbbá az emberek egyéni életvitelére is nagy hatással vannak, illetve lesznek. Példaként említette az idei aszályt, amely nemcsak a mezőgazdaságban okozott gondot, hanem a turizmusban, az energetikában és a települési vízellátásban is. Láng István szerint a klímaváltozás hatásaira időben fel kell készülni, mivel ez új kihívásokat jelent a magyar társadalom számára. A problémák megoldásának forrásigényét az akadémikus nem tudta megbecsülni, aláhúzta ugyanakkor, hogy a gondok orvoslására politikai akaratra és szakmai összefogásra van szükség.
2003. szeptember 13.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás