A rovat kizárólagos támogatója

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel ismerte el dr. Mátyás Csaba akadémikus, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára tudományos munkáját.

– Soproni német, illetve erdélyi magyar gyökerekkel rendelkezem. Magyarországon születtem, Marosvásárhelyen 1943-ban – mondta a professzor. – A drezdai Műszaki Egyetemen végeztem 1967-ben, s 1987-ben kerültem a soproni egyetemre. Előtte az Erdészeti Tudományos Intézetben dolgoztam. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen alapítottam meg a Környezet- és Földtudományi Intézetet.

Ennek keretében a NASA támogatásával jött létre az a kutatócsoport, amely Délkelet-Európa klímaváltozása problémáival foglalkozik. Pályafutásom során egy alapkérdés kötött le: a 2–4 ezer évet is megérő fák élettartamához képest viszonylag gyors a környezeti változás. Hogyan képesek ehhez alkalmazkodni? Sopronban is van ilyen idős fa, a legszebb az Erzsébet-kerti mamutfenyő, amely még „gyerekkorú", alig százéves. Kutatásaim során arra következtettem, hogy alapvetően genetikai kérdéssel állunk szemben.

Ez a téma nagy aktualitást kapott, amikor a ’90-es években kiderült: felgyorsult a klímaváltozás. Arra is rájöttem: ha nem sikerül az embereket globálisan környezettudatosabb életformára ösztönözni, akkor az összes ilyen irányú tudományos munka értelmét veszti. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) a környezetváltozásra való felkészülés jegyében 2010-ben nálunk tartotta továbbképző munkaülését.  Emellett több uniós projekttel kapcsolódunk a nemzetközi kutatásokhoz.

„Két lányom és hat unokám van. Amikor e témákban dolgozom, számukra és valamennyiünk unokái számára szeretném megőriztetni az élhető világ feltételeit" – összegzett a professzor.

Mátyás Csaba professzor nyakában a Magyar Érdemrend középkeresztjévelMátyás Csaba professzor nyakában a Magyar Érdemrend középkeresztjével

A Magyar Érdemrend középkeresztjét Pálinkás József, az MTA elnöke nyújtotta át dr. Mátyás Csabának. A professzor az evolúciós ökológia, a genetikai diverzitás megőrzése, továbbá a klímaváltozásra való felkészülés terén végzett nemzetközileg is nagyra becsült iskolateremtő kutatási, oktatási és közéleti munkásságával érdemelte ki az elismerést.

Elszáradó erdők: magyar kutató aggódik a Nature-ben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás