Hirdetés
Czech-Press - MTI

Csehország 1991 óta több mint 1 milliárd koronát ruházott be azért, hogy felszámolja a környezeti károkat a volt szovjet katonai bázisok területén – közölte Jaroslav Zima, aki a Környezeti Károk Osztályát vezeti a cseh Környezeti Minisztériumon belül.

Tavaly öt helyet tisztítottak meg a szennyeződésektől, de a munkákat még nem fejezték be. A költségek csak tavaly 63 millió koronát (1 dollár= 26 cseh korona) tettek ki.

A szovjet katonaság 73 különböző nagyságú területet foglalt el Csehországban és Morvaországban. Szakértők szerint e területek közül hatvan helyen súlyos környezetkárosítás történt. 1991-ben kezdődtek el fokozatosan a tisztítási munkák a legtöbb érintett területen, és noha még nem fejeződtek be, már a befejezés felé közelednek.

Hasonló munkák folynak Szlovákiában is, ahol a kormány az 1992 és 2002 közötti időszakban közel 1 millió koronát (1 dollár= 33 szlovák korona) fordított a repülőgépek és egyéb járművek üzemanyagának gondatlan kezelése által okozott környezeti károk felszámolására.

A Szlovák Környezetügyi Hivatal (SAZP) közlése szerint a hajdani szovjet katonai bázisok környezetének megtisztítása hozzávetőleg még további 340 millió koronát emészt majd fel. A leginkább szennyezett területek Szlovákia középső részén fekszenek, Rimaszombat (Rimavska Sobota) és Szliács (Sliac) szomszédságában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás