Hirdetés

A tőzsde “díjazza” a fenntartható cégfejlesztést

A Dow Jones Sustainability Group Indexes GmbH (DJSGI) a közelmúltban jelentette be egy olyan tőzsdei index elindítását, amely a világon először folyamatosan mutatja, hogy a cégek a fenntartható fejlődés területén milyen teljesítményt nyújtanak. Az ilyen szempontból jól teljesítő cégek esetében a részvényárfolyam is szignifikánsan gyorsabban n8, mint a többieknél, a különbség állandó és az 5 százalékpontot is elérheti.
A környezettudatosság és a részvényárfolyamok kapcsolatát vizsgálva egy amerikai pénzügyi elemző cég, az Innovest Strategic Value Advisors hatvan szempont szerint meghatározza a cég környezeti teljesítményét, majd megvizsgálja a részvényeinek árfolyamát. A New York-i tőzsdén lévő részvények árfolyamából kitűnik, hogy a jobb környezeti teljesítményt felmutató vállalatok szignifikánsan jobban teljesítenek a többieknél, a különbség állandó és az 5 százalékpontot is elérheti.
A környezettudatos cégek jobb értéke nem feltétlenül a befektetők környezeti érzékenységére utal – ami országonként változó -, hanem arra a tényre, hogy a környezetvédelmet kihasználni tudó vállalatok (például ökohatékonyság, környezettudatos vállalatirányítás terén), a stratégia más területein is jobban teljesítenek, így az értékük is magasabb. Ez Magyarországon is érvényes, hiszen azt bizonyítja, hogy a magasabb szintű környezetvédelem nem feltétlenül kerül több pénzbe, inkább azon múlik a pénzügyi hatása, hogy elég ügyes-e a vállalat, azaz ki tudja-e használni a környezettudatos működésben rejlő stratégiai lehetőségeket.
Az Innovest által kifejlesztett EcoValue ’21TM módszerrel végzett értékelések és egyes iparágakat vizsgáló jelentések megrendelői között szerepelnek pénzügyi befektetők és portfóliókezelők, alapítványok, befektetési és kereskedelmi bankok, valamint iparvállalatok. A módszer segítséget nyújt a pénzügyi befektetőknek és iparági elemzőknek a vállalatok relatív környezeti teljesítményének, kockázatának és stratégiai helyzetének megítéléséhez, valamint a fenti tényezők pénzügyi eredményre gyakorolt hatásának megállapításához. Az EcoValue ’21TM elemző modell elsősorban a vállalat környezeti kockázatának és stratégiai kockázatkezelő képességének egyensúlyát vizsgálja. A kockázatokat három csoportba sorolják: múltbeli kötelezettségek, működési kockázat, illetve fenntarthatósági és ökohatékonysági kockázat. Utóbbi a jövőben esetleg megjelenő kockázat, ami a vállalat tevékenységéből, például erőforrás-használatából ered. A fentiek mellett a modell két kritikus tényezőt értékel: a vállalat képességét a környezeti kockázatok hatékony kezelésére, valamint készségét arra, hogy a környezeti kihívást előnyére fordítsa, azaz profitáljon az ezzel kapcsolatban kínálkozó üzleti lehetőségekből. A fenti kategóriákban értékelendő hatvan tényező között szerepelnek kvalitatív és kvantitatív adatok. A tényezőket relatív skálán, pontozásos rendszerben összesítik, így lehetővé válik egy rangsor felállítása. Az EcoValue ’21TM csak iparágon belüli összehasonlítást tesz lehetővé.

Az Innovest partnereivel részletesen elemezte a Standard & Poor’s 500-as listán szereplő vállalatokat. A jobb EcoValue ’21TM pontszámot kapott cégek részvényei három év alatt 26,6 százalékos növekedést mutattak, míg a rosszabbak csupán 23,2 százalékot. A különbség egyre nő. Megvizsgálták tíz iparág legjobb és legrosszabb vállalata közötti különbséget is. A tíz vezető cég egy év alatt 17 százalékkal múlta felül a tíz lemaradót. Az EcoValue ’21TM szerint legjobb és legrosszabb cégek Wall Streeten megszokott kockázati besorolásában általában nem volt különbség. Az olajipar 26 értékelt vállalatát két csoportra osztották, a módszer alapján. A rosszabbik csoport részvényeinek árfolyama folyamatosan rosszabb volt, mint a jobb tizenhárom cégé, s a különbség szintén nőtt. Kutatása során hasonló eredményre jutott a Duke University, a US EPA és más műhelyek is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás