Hirdetés

Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter tájékoztatást kért a Paksi Atomerőmű üzemzavarának környezeti hatásával kapcsolatban. A Minisztérium felügyelete alatt működő Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei tájékoztatást adtak a mérőhálózat munkájáról. A mérések szerint a levegőbe került káros anyagok mennyisége az elmúlt órákban sem növekedett.

Magyarországon régóta hatékonyan működő mérőhálózat figyeli a környezet állapotát. Az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség mérőhálózata Paks környékén 7 mintavételi ponton ellenőrzi a levegőre és a vízre vonatkozó kibocsátási értékeket. Az erőmű körül 1,5 kilométeres körben telepített 9 konténerben is folyamatosan végzik a méréseket, 30 kilométeres körzetben további mérőhelyeken vizsgálják a talaj, a víz és a levegő szennyezettségét. A szakemberek tájékoztatást adtak arról, hogy a levegőbe került káros anyagok mennyisége az elmúlt órákban sem növekedett. Kóródi Mária miniszter felkérte a Alsó-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőség vezetőjét, hogy a mérések eredményeiről az eddigieknél gyakrabban adjanak tájékoztatást.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország 20 pontján folyamatosan méri a radioaktivitás mértékét, egyetlen mérőállomás sem tapasztalta a káros anyagok növekedését. Az óránként frissített mérési eredmények megtekinthetők a Meteorológiai Szolgálat internetes honlapján, a http://omsz.met.hu/tajekoztato/tajekoztato_hu.html címen. A mostani értékek megfelelnek a normál háttérértéknek, amelyek általában 80-100 nanoSievert/óra (nS/h) között mozognak. A riasztási érték egyébként 500nS/h – amely még mindig jelentősen az egészségre veszélyes érték alatt van. Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan méri a szél irányát és sebességét is.
2003.04.17.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás