Hirdetés

Kertekből, virágárusoktól mindenki ismeri a nőszirmokat, gyakran a latin nevéből eredeztetve „írisznek” vagy „irisnek” is ismerik. Ezeknek a nagy szín- és formagazdagságnak örvendő vágott virágoknak egyik rokona a napokban nyílik a természetben.

Valószínűleg a magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) a legdrágább nősziromféle hazánkban, hiszen eszmei értéke 100 000 forint, fokozottan védett. Debrecen melletti élőhelyén az Északi-középhegységben és a Nyírségben előforduló endemikus növényünk április végén, május elején nyílik általában, de mint sok minden, ez a növény is pár héttel hamarabb virágba borult idén.

A magyar nőszirmot Kitaibel Pál Hegyalján fedezte fel 1803-ban egy száraz, meleg, napos erdőszélen. A többi hazai élőhelye is száraz tölgyesek vályogtalajain, laza savanyú homokon, valamint sziklagyepek és köves törmeléklejtőinek sekély váztalajain van. Valódi pontusi-pannóniai erdősztyeppfaj, mely hazánkban, Szlovákiában a Hernád áttörésnél, Romániában és Ukrajnában él. Igen fontos a védelme, mert növényföldrajzilag és vegetáció-fejlődéstörténetileg jelentős, erősen veszélyeztetett és pusztulóban lévő faj.

a fokozottan védett magyar nősziroma fokozottan védett magyar nőszirom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás