Hirdetés

Az európai városok között közlekedő légi járatok és légitársaságok 2011-től résztvevői lesznek az uniós széndioxid-kereskedelemnek, kibocsátási kvótákkal rendelkeznek majd.

Az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatává tette ezt, azzal a kiegészítéssel, hogy egy évvel később, azaz 2012-től a nem európai városokba lebonyolított forgalomra is kiterjesztik mindezt.

Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi kérdésekért felelős biztosa szerint a javaslat megfelel a nemzetközi jog feltételeinek, s reméli, hogy az Egyesült Államok légitársaságai nem kezdeményeznek majd jogi ellenlépéseket a javaslat és megvalósítása ellen.

Becslések szerint az EU-ban kibocsátott széndioxidnak most csak mintegy 3 százaléka írható a légi közlekedés rovására, de a légiforgalom gyors növekedése a kibocsátott CO2-mennyiség 1990. óta csaknem 90 százalékkal nőtt. Brüsszelben nem számolnak azzal, hogy a kibocsátási kvótahatárok jelentősebb hatással lesznek a légiközlekedésre: becslések szerint annak növekedése 2005 és 2020 között nem 142 százalékot ér majd el, hanem csak 135 százalékot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás