Hirdetés

A Levegő Munkacsoport levélben fordult Jürgen Köppenhez, az Európai Bizottság magyarországi nagykövetéhez azzal a céllal, hogy gondolja újra a Győr- Pér regionális repülőtér fejlesztésének támogatását. A beruházás költségeinek 55%-át ugyanis a tervek szerint az Európai Unió Phare programja fedezné. A légi közlekedés egységnyi teljesítményre vetítve messze a leginkább környezetszennyező közlekedési mód. Egy ilyen beruházás támogatása aligha összeegyeztethető az Európai Unió politikájával, amely kinyilvánított célja a környezetvédelmi szempontból is fenntartható fejlődés megvalósítása.

A Győr- Pér repülőtér megépítése csupán egyes ipari érdekcsoportok számára lenne előnyös, környezeti ártalmai viszont jelentősen sújtanák a környék lakosságát. A beruházáshoz legjelentősebb érdeke az Audinak fűződik – annak a cégnek, amely már most is olyan adókedvezményeket vehet igénybe, amelyek miatt az Európai Bizottság már számos alkalommal keményen elmarasztalta Magyarországot. A repülőtér fejlesztésének és üzemeltetésének költségeit a magyar adófizetők pénzéből is fedeznék. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy egy rendkívül szűk réteg további gazdagodását és kényelmét Magyarország és az Európai Unió adófizetőivel fizettessék meg. Az is tarthatatlan, hogy a környezet súlyos szennyezését közpénzből segítsék elő. Mindez ellentmond a Magyar Köztársaság Alkotmányának és az Európai Unió alapelveinek is.
A környezet- és természetvédő szervezetek ez évi, Szarvason tartott országos találkozóján a résztvevő 208 szervezet állásfoglalást fogadott el arról, hogy sürgősen felül kell vizsgálni a vidéki repülőterek fejlesztési programját, és az eredményről a közvéleményt tájékoztatni kell. Nehezen képzelhető el, hogy 93 ezer négyzetkilométer területű országunkban ezek lennének jelenleg a leghatékonyabb fejlesztések társadalmi-gazdasági és környezetvédelmi szempontból. A téma részletesebb kifejtése, valamint az EU budapesti nagykövetének írt angol nyelvű levél megtalálható a www.levego.hu/sajto
illetve a www.levego.hu/english Internet címeken.

Budapest, 2002. március 6.

Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség
1465 Budapest, Pf. 1676 * Telefon: 209-3822, 209-3823
Fax: (1) 365-0438
E-posta: levego@levego.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás