Hirdetés

Környezetvédelmi vitafórum a Védegylet szevezésében a Fidesz és az MSZP szakértőinek részvételével
*KEP=78,*

A jelenlegi kormány hivatali ideje alatt 916 milliárd forintot fordított környezeti célú fejlesztések finanszírozására – tájékoztatta a jelenlévőket Medgyesy Balázs, a Fidesz – Magyar Polgári Párt környezetvédelmi kabinetjének vezetője szerdán, A ló kérdez című vitasorozaton. A vitát a Magyar Rádió Márványtermében tartották környezeti és gazdasági kérdésekről. A vitán részt vett Medgyesy Balázson kívül az MSZP környezetvédelmi kabinetjének vezetője, Szabó Imre, valamint Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő, továbbá Mádi László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.


Ló kérdez előadók.jpg
Ló kérdez előadók.jpg

A két párt képviselői a környezet állapotának javításában egyetértettek, ám a pódiumvitában a véleményekben hangsúlyeltolódások voltak érzékelhetők. Így a Tisza állapotát firtató kérdéskörnél összességében a két párt szakértői egyetértettek abban, hogy a két évvel ezelőtti környezeti katasztrófához hasonló anomáliát mindenképpen célszerű megelőzni, ám hogy két évvel ezelőtt milyen gyorsan születtek meg a szükséges intézkedések, arról már eltérőek voltak a vélemények. A Fidesz szakértői úgy vélték, hogy a kárenyhítés a lehető leggyorsabban megtörtént, míg a szocialista Szabó Imre az azonnali gyors és határozott intézkedéseket hiányolta. Abban is egyetértés volt, hogy a tiszai árvízvédelmet az eddigiektől eltérő koncepció szerint kell kialakítani, és azt elsősorban az öt Tisza menti ország együttműködésére alapozva kell megteremteni.

Mádi László külön is kiemelte az erős nemzetközi együttműködés szükségességét és azt hangoztatta, hogy e területen minden jobbító javaslatot figyelembe kell venni. A pártok képviselői szintén egyetértettek abban, hogy a Drávára tervezett horvát vízierőművet nem szabad megépíteni, mivel az Magyarország érdekeivel ellentétes. Szabó Imre kijelentette, hogy ebben a kérdésben egyetért a miniszterelnökkel. A gazdaság és a környezetvédelem összefüggéseit taglalva a jelenlévő pártmegbízottak arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a környezetvédelem és a gazdaság nem állítható szembe – ezt Burány Sándor külön is aláhúzta.


Ló kérdez Vera  nézőkkel.jpg
Ló kérdez Vera nézőkkel.jpg

Elhangzott: Magyarország a környezetvédelmi kérdésekben az EU-csatlakozás során az eredetileg tervezett 23 derogációból végül is csak 6-7 átmeneti mentességkérelmet tartott szükségesnek. Ugyanakkor a 3500 milliárd forintra becsült, az uniós csatlakozáshoz szükséges környezetvédelmi fejlesztést csak fokozatosan lehet megvalósítani. Mádi László szerint szemléletváltásra van szükség a társadalomban annak érdekében, hogy a környezeti problémákat a gazdaságiakkal együtt lehessen kezelni és azok megoldása az emberek jobb életminőségét szolgálja. Szabó Imre reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő kormányzati ciklusban a környezeti ügyekért felelős miniszter tagja lesz a gazdasági kabinetnek, és az eddiginél erősebbek lesznek pozíciói. A hulladékgazdálkodási törvény a fideszes politikusok szerint keretjellegű és azt a vonatkozó végrehajtási rendeletek pontosítják.
Medgyesy Balázs úgy fogalmazott: az általános cél nem más, mint hogy minél kevesebb hulladékot kelljen kezelni. A szocialista politikusok kiemelték: a hulladékkezelést célszerű ipari módszerekkel végezni.
2002. március 6.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás