Hirdetés

A lódarazsak félelmetesnek tűnhetnek, azonban fontos szerepet töltenek be az erdő ökoszisztémájában. Ragadozó rovarok lévén segítenek szabályozni más rovarpopulációkat, különösen a kártevőket. Ezzel hozzájárulnak az erdő egyensúlyának fenntartásához, továbbá beporzó szerepük sem elhanyagolható. A Pilisi Parkerdő felhívja az erdőjárók figyelmét, hogy bár a lódarazsak (Vespa crabro) nem a legkedvesebb élőlények az erdőben, de annak fontos szereplői, a velük való találkozás veszélyei pedig minimalizálhatóak, ha néhány apró jótanácsot megfogadunk.

A lódarazsak rajzási időszaka általában tavasz végétől ősz elejéig tart, leginkább májustól szeptemberig. Ebben az időszakban a kolónia aktívan építi fészkét, és keres táplálékot, ami növeli a találkozások esélyét az erdőt járó látogatókkal. Augusztus végétől néhány hétig tart a rovarok párzási időszaka, amikor ismét fokozott a jelenlétük.

A lódarazsak alapvetően nem agresszívak és általában csak akkor támadnak, ha fenyegetve érzik magukat vagy fészküket.

A fészkek leggyakrabban faodvakban vagy épületek védett sarkaiban találhatóak. A rovarok különösen érzékenyek a fészkük közelében történő mozgásra, és a hirtelen mozdulatok vagy zajok fokozhatják a támadási hajlandóságukat.

lódarázs fészek kép: Pilisi Parkerdő

Mit tegyünk, ha lódarázzsal találkozunk?
Maradjunk nyugodtak: a hirtelen mozdulatok elkerülése csökkentheti annak esélyét, hogy a lódarázs támadjon. Ha egy lódarázs közeledik, próbáljunk meg lassan távolodni.
Ne próbáljuk meg lecsapni vagy elűzni: ez agresszív válaszra ösztönözheti a rovart. Ha egy lódarázs körözni kezd körülöttünk, a legjobb, ha lassan távolodunk.

Fejlámpa használata éjszaka: az éjszakai túrák elengedhetetlen kelléke a fejláma, amelynek fénye vonzza a rovarokat, köztük a lódarazsakat is. Ha ilyen esetben lódarázs közeledne, minimalizáljuk a fény erősségét, de legjobb, ha lekapcsoljuk és lassan tovább sétálunk.

A lódarázs csípése fájdalmas, egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Amennyiben nem lép fel allergiás reakció, amilyen gyorsan lehetséges kezdjük el hűteni a csípés helyét hideg vízzel, vagy jéggel, hogy csökkentsük a fájdalmat és a kialakult duzzanatot.
Allergiás reakció esetén a csípés után leggyakrabban légzési nehézségek, szédülés vagy ájulásérzet jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel ez súlyos allergiás reakcióra (anafilaxiára) utalhat.

A Pilisi Parkerdő természetvédelmi szempontokat figyelembe véve törekszik arra, hogy erdeink és annak látogatói is biztonságban legyenek.

Ha lódarázsfészket észlel a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben a turista utak, pihenőhelyek és erdei játszóterek közvetlen közelében, kérjük, értesítse az adott erdészet kollégáit, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket, allergiás reakció esetén pedig a 112-es segélyhívó számot.

Együtt tehetünk a biztonságos és élvezetes erdőjárásért!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás