Hirdetés

A Medián felmérésében megkérdezett polgárok 61 százaléka szerint a paksi vezetők és a politikusok igyekeznek eltitkolni a valóságot az emberek elől az atomerőműben történtekről.

A közvélemény-kutató cég felmérésének összegzése szerint a május 16 és 20 között megkérdezett 1.200 polgár közül csak alig minden harmadik (29 százalék) mondta azt, hogy hisz az említett vezetőknek, 10 százalékuk nem tudott választ adni erre a kérdésre.

A kételkedők aránya a Fidesz szavazói között volt a legmagasabb, 72 százalék, a legalacsonyabb, 57 százalék pedig az MSZP szimpatizánsai között. Az SZDSZ-t támogatóknak 64 százaléka vélekedett úgy, hogy a Paksról nyilatkozók eltitkolják a valóságot.

Míg a közvéleményt foglalkoztató legtöbb kérdésben a véleményformálás összefügg a legfontosabb szociológiai jellemzőkkel, addig Paks ügyében ez nem figyelhető meg; a különböző lakóhelyű, életkorú vagy iskolázottságú emberek nagyjából azonos módon gondolkodnak az atomerőmű esetleges bezárásáról. A Medián elemzői szerint a pártpreferencia sem elsősorban az atomerőmű, hanem inkább a kormányzati kommunikáció iránti bizalommal függ össze. A felmérés adatai szerint a társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy környezetbarát energiatermelőknek számítanak-e általában az atomerőművek.

A válaszadók 46 százaléka a jelentős kockázat miatt negatívan viszonyul az atomerőművekhez, 43 százalékuk viszont pozitívan gondolkodik az atomenergiáról, és ezt azzal magyarázza, hogy az erőművek nem szennyezik a környezetet.

A lakosság háromnegyede ugyanakkor “biztos ami biztos” alapon ellenezné, hogy a lakóhelye közelében építsenek atomerőművet. A megkérdezettek 71 százaléka azt is tudja, hogy az atomerőművek a többi erőműnél olcsóbban állítják elő az áramot.

Az ismertetés szerint ezzel is összefügghet, hogy az atomenergiától tartó válaszadóknál jóval kevesebben vannak, akik az üzemzavarok miatt bezáratnák a Paksi Atomerőművet: ezt a lakosság 22 százaléka támogatná, és közülük is csak minden második tartana ki e mellett akkor is, ha az jelentősen növelné a villamos energia árát.
2003. június 10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás